latinica  ћирилица
03/10/2024 |  09:56 ⇒ 10:57 | Аутор: СРНА

Урађена прва у свијету операција петоструког бајпаса на куцајућем срцу

У Клиничко-болничком центру Србије урађена је прва у свијету операција петостурког бајпаса минимално инванзивним путем на куцајућем срцу код шездесетогодишњег пацијента, саопштено је из Универзитетског клиничког центра Србије.
Операција петоструког бајпаса на куцајућем срцу (Фото: Клинички центар Србије) -
Операција петоструког бајпаса на куцајућем срцу (Фото: Клинички центар Србије)

Захват је изведен малим резом од пет центиметара кроз међуребарни простор, без пресијецања коштаних структура, док је једно плућно крило болесника било искључено.

Тим кардиохирурга Клиничког центра Србије, предвођен доктором Данком Грујићем, обавио је ову операцију у понедјељак, 30. септембра, користећи искључиво артеријске графтове.

Оперативни ток протекао је у најбољем реду и болесник ће сутра, четвртог дана послије операције, бити отпуштен на даље кућно лијечење.

Из овог болничког центра истичу да ће пацијент већ за двије недеље моћи да обавља уобичајене активности.

Подсјећају да је у УКЦ-у Србије урађено десетине операција са три или четири бајпаса, али да су овом болеснику, који је имао тешка оштећења чак пет крвних судова који исхрањују срце, направили такву операцију, коју њихове колеге у свијету до сада нису публиковале.

- Послије двије и по године искуства са овим начином лијечења наших најтежих болесника, ми смо постигли тај ниво тимског рада да смо овом болеснику могли да урадимо операцију са пет бајпасева - наводи се у саопштењу.