latinica  ћирилица
03/10/2024 |  08:31 | Аутор: СРНА

Нуждић: Максимално уозбиљити судски процес против Дудаковића

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић позвао је правосудне институције БиХ да уозбиље судски процес против ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића, да се испоштују принципи Стратегије за рад на предметима ратних злочина и да се рочишта континуирано одржавају.
Виктор Нуждић - Фото: РТРС
Виктор НуждићФото: РТРС

- Судски процес против Дудаковића је фарса, јер оптужени држи мотивационе говоре, примају га највиши званичници из реда бошњачког народа, несметано улази у архиве, а рочишта се одгађају у недоглед - рекао је Нуждић Срни.

Он је напоменуо да су оптужницом против Дудаковића и осталих припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ обухваћени злочини над Србима почињени 1995. године, те да се на њено потврђивање чекало 23 године, да суђење траје пуних шест година и да још нема првостепене пресуде.

- Једино Суд БиХ зна да ли ће Дудаковић бити осуђен, а ми се само можемо запитати колико ће до тада бити живих свједока и жртава, али и оптужених - нагласио је Нуждић.

Он је истакао да је Ревидирана стратегија за рад на предметима ратних злочина, иако квалитетан документ, остала само мртво слово на папиру, јер је евидентно да ни продужени рок за процесуирање неће бити испоштован.

- Годинама постоји проблем и са лицима која се налазе у другим земљама, а осумњичена су и оптужена за ратне злочине. Највећи проблеми о овим питањима су у односима са Хрватском - навео је Нуждић.

Према његовим ријечима, ма колико се потенцирало питање процесуирања у Србији статистички подаци иду у прилог тези да Србија процесуира предмете ратних злочина, те да је до сада на десетине правоснажно окончано.

- На другој страни, Хрватска не прихвата оптужнице Тужилаштва БиХ и сваки предмет против својих држављана враћа у фазу истраге, под условом да прихвати да се уопште бави поступком - рекао је Нуждић.

Он је указао на велику штету која је направљена оваквим дјеловањем, те навео да
о томе говори и чињеница да је злогласни Перо Винцетић, који је оптужен за страшна недјела, превасходно силовања у Хрватској, преминуо као слободан човјек, након што је годинама безуспјешно тражено његово процесуирање.

Пред Судом БиХ води се судски поступак против ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића и осталих припадника овог корпуса због злочина над Србима почињених на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста, укључујући убиства више од 300 лица, прогоне и уништење вјерских објеката.

Осим Дудаковића, суди се Санелу Шабићу, Ибрахиму Шиљедићу, Сафету Салихагићу, Адису Зјакићу, Реџепу Злојићу, Самиру Солаковићу, Фатмиру Муратовићу, Мухарему Алешевићу, Хусеину Балагићу, Едину Домазету, Ејубу Кожењићу, Ибрахиму Надаревићу и Саиду Мујићу.