latinica  ћирилица
03/10/2024 |  08:13 ⇒ 10:24 | Аутор: РТРС

Лазић: Болница "Свети Врачеви" једна од најреспектабилнијих здравствених установа у Српској (ВИДЕО)

ЈЗУ Болница "Свети Врачеви" у Бијељини данас је једна од најреспектабилнијих здравствених установа у Српској гдје се обављају најсложенији оперативни захвати. То је потвдио и министар здравља Србије Златибор Лончар током недавне посјете овој установи, рекао је директора болнице Микајло Лазић.
Болница "Свети Врачеви" Бијељина - Фото: РТРС
Болница "Свети Врачеви" БијељинаФото: РТРС

Лазић је у нашем Јутарњем програму нагласио да посјета министра Лончара значи много за ову установу и да је она доказ  доброг рада и сарадње са здравственим установама из Србије.

- Ми љекари са овог подручја смо се углавном школовали у Београду или Новом Саду и готово сви смо тамо одрадили специјализације. Имамо јако добре везе са колегама из Србије и посјета министра Лончара је круна те дугогодишње сарадње. Он нам је дао подршку да и у будуће идемо крупним корацима напријед - рекао је др Лазић.

Он је напоменуо да је 2013. године Болница "Свети Врачеви" отворена као прва у низу у пројекту Владе Српске за ревитализацију здрвствених установа.

- Прије тога смо имали стару болницу павиљонског карактера, а нова болница нам је дала додатни импулс за развој стручности и нових медицинских процедура које данас радимо - навео је Лазић.

Каже да Болница "Свети Врачеви" не оскудијева у стручном кадру.

- Имамо велики број консултаната љекара из Србије који долазе по потреби, а неки су и стално запослени. Имамо стручњаке из свих грана медицине и специјалисте из свих области који, осим што лијече и додатно едукују наш кадар. Све то је довело до тога да имамо велико повјерење становништва у наш здравствени систем - истиче директор Болнице.

Лазић, који је доктор већ 25 година, тренутно је директор болнице, а на ту позицију је дошао са мјеста начелника дјечије хирургије и ортопедије. Он истиче да, уколико постане градоначелник Бијељине, болница има одличне љекаре у овој области који га могу наслиједити.

- На примјер, докторица Бранка Дакић која је одличан дјечији хирург и један од најбољих која је специјализирала у Тиршовој болници у Београду и која је медицину завршила за просјеком већим од 9,7. Имам велику срећу да имамо људе који ће преузети мој посао - рекао је Лазић.

Он је нагласио да је бивши министар здравља Србије, чувени неурохирург Даница Грујичић, приликом посјете Бањи Дворови рекла да се не може начудити да пропада такав бањски бисер гдје је температура воде на извору 75 степени.

- Бања Дворови је била једна од првих бања са великом перспективом са више од 10 специјалиста. Међутим, дошло је до небриге и урушавања ове установе гдје тренутно ради само један доктор. Надам се да ћемо овај природни ресурс подићи на ноге и да ћемо бањи дати мјесто које јој припада - нагласио је Лазић.

Он је додао да се мора улагати како би се обновили капацитети и инфраструктура бање која, како каже, датира још из 90-тих година.

- Вјерујем да ће улагањем доћи до њеног развоја, а за то нам је потребно од 25 до 50 милиона марака - истакао је Лазић.