latinica  ћирилица
03/10/2024 |  08:05 | Аутор: СРНА

Истра под водом, посебно упозорење метеоролога на раст водостаја (ВИДЕО)

Обилна киша изазвала је бројне проблеме на Истри и Кварнеру, а због промјене времена и хрватски метеоролози су издали посебно упозорење на појаву бујичних поплава и подизања нивоа ријека наредних дана.
Киша - Фото: РТРС
КишаФото: РТРС

На подручју Ријеке јуче у поподневним часовима забиљежене су велике количине падавина, с више од 80 литара кише по метру квадратном. Новиград је био под водом, а у Светом Ловречу "тотални потоп", јављају хрватски медији.

Моћни Ђеновски циклон јуче је почео да дјелује на вријеме и наредних дана доноси веома обилне оборине, локално више од 200 литара по метру квадратном, уз могућу појаву бујичних поплава.

Државни хидрометеоролошки завод издао је посебно упозорење у којем наводи да су прогнозиране обилне падавине током сљедећа три дана што би могло узроковати бујичне и урбане поплаве, које у нижим дијеловима сливова могу узроковати високе водостаје ријека с могућим уласком у мјере одбране од поплава.

Европски центар за средњорочне временске прогноза за подручја западне Словеније, јадранске обале и залеђа, Горског котара и Лике дао је високе изгледе за обилне падавине, изнад 150 литара по метру квадратном, у наредних десет дана од којих ће се главнина остварити до овог викенда.

Указано је на значајну могућност појаве великих вода на Рјечини, Купи, Добри, Мрежници, Корани, Глини, Уни, Лици, Гацкој, Зрмањи, али и Сави, Мури и Драви сљедећих дана.

Оперативни хидролошки модели Државног хидрометеоролошког завода указују на велике воде за сливове Купе, Уне, Лике и Гацке, Зрмање, Крке и Цетине, али и повећане дотоке Саве, Муре и Драве.

Повећање водостаја на горњој Сави почело је ноћас и трајаће до недјеље. Низводно од ушћа Купе и Уне у Саву пораст ће бити спорији, али значајан јер ће ове двије ријеке носити велике количине воде.

Сава у Загребу и низводно, као и Купа, Добра, Корана, Мрежница, Глина, Уна, Лика, Гацка ће достигнути мјере одбране од поплава чији ће степен зависити од падавина и њиховог интензитета.