latinica  ћирилица
03/10/2024 |  07:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден: Нећу подржати израелске нападе на иранска нуклеарна постројења

Предсједник Сједињених Америчких Држава (САД) Џозеф Бајден изјавио је да неће подржати израелски напад на локације повезане са иранским нуклеарним програмом као одговор на ирански ракетни напад на Израел.
Џозеф Бајден (Фото. EPA-EFE/BONNIE CASH) -
Џозеф Бајден (Фото. EPA-EFE/BONNIE CASH)

- Одговор је не - рекао је Бајден новинарима на питање да ли би подржао такву одмазду након што је Иран у уторак испалио скоро 200 балистичких ракета на Израел, преноси АП.

Амерички предсједник је разговарао са лидерима Г7 (САД, Канада, Француска, Њемачка, Италија, Јапан и Велика Британија) о координацији нових санкција против Ирана, а након тих телефонских разговора Бијела кућа је саопштила да су лидери Г7 "категорички осудили ирански напад на Израел".

- Разговараћемо са Израелцима о томе шта ће да ураде, али свих нас седам (земаља Г7) слажемо се да имају право да одговоре... али треба да одговоре пропорционално - рекао је Бајден новинарима, пренио је Ројтерс.

Бајден је рекао да ће Ирану бити уведене нове санкције и додао да ће ускоро разговарати са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом.

- Очигледно је да је Иран далеко скренуо са курса - нагласио је он.

Иран је јуче лансирао више од 180 балистичких ракета на Израел, што је потез који је Бајден раније описао као "неефикасан".

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху обећао је да ће Иран платити за напад.

Поједини аналитичари наводе да ће одговор Израела овог пута бити вјероватно оштрији, сугеришући да би Израел могао да гађа иранска нуклеарна или нафтна постројења.