latinica  ћирилица
03/10/2024 |  07:20 | Аутор: РТРС

Упозорење на обилне падавине и јак вјетар

Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске издао је упозорење за наредне дане због обилних падавина и јаког вјетра.
Киша - Фото: РТРС
КишаФото: РТРС

Данас се очекују значајне количине кише на западу Републике Српске, док ће током дана, у вечерњим часовима и током ноћи, интензивне падавине захватити и Херцеговину.

Према прогнози, у Херцеговини ће се обилне кише наставити и у петак, 4. октобра, у јутарњим сатима, док ће у осталим дијеловима киша бити слабијег интензитета. Најмање падавина очекује се на крајњем истоку и сјевероистоку земље.

На западу Републике Српске прогнозира се количина кише од 40 до 80 mm, док се у пограничним дијеловима Хрватске са БиХ очекује преко 100 mm. У Херцеговини се предвиђа укупна количина од 70 до 120 mm кише.

Због обилних падавина у кратком временском периоду, могуће су бујичне поплаве, проблеми с оборинским водама, као и повећање водостаја ријека, посебно на сливу Уне. Урбане зоне могле би се суочити с изазовима у одвођењу воде.

Осим кише, у четвртак и петак ујутро очекује се јак вјетар. У Херцеговини ће вјетар достизати олујне ударе с брзином од 50 km/h до 80 km/h, док ће на сјеверу и сјевероистоку вјетар бити слабијег интензитета.

Грађанима се препоручује опрез, посебно у регијама гдје се очекују обилне падавине и јак вјетар.