latinica  ћирилица
02/10/2024 |  18:21 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

OС БиХ подигле степен безбједности: Дојаве о наводним нападима на војне објекте (ВИДЕО)

СИПА је утврдила одакле је стигао пријетећи мејл о постављеним бомбама и нападима на објекте Оружаних снага БиХ и на објекте намјенске индустрије. Без обзира што је непознато на које локације се тачно пријетња односи, подигнута је борбена готовост. Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић каже да грађани немају разлога за забринутост.
Оружане снаге БиХ - Фото: РТРС
Оружане снаге БиХФото: РТРС

Тек што се завршило скандалозно славље на сарајевским улицима, због ракетног напада Ирана на Израел, објелодањене су безбједносне пријетње и дојаве о потенцијалним терористичким нападима на објекте Оружаних снага и намјенске индустрије у БиХ.

Пријетећи мејл, сазнајемо, стигао је са ИП адресе у Бугарској.

- Имамо ту информацији, незванично се ради о IP адреси из Бугарске. Постоји дојава о бомби у некој од просторија ОС БиХ. Наши службеници су били на терену, провели су увиђај. Одмах о запримљеној дојави СИПА је обавијестила сва полицијска тијела у БиХ, ОС, ОБА, НАТО, ФБИ и ЕВРОПОЛ, сва сазнања смо доставили Тужилаштву - рекла је Јелена Миовчић, портпарол СИПА.

Оружане снаге подигле су борбену готовост, војници с дугим цијевима су око касарни и магацина муниције. Грађани забринути јер гледају како свијет иде ка глобалном рату. Нема мјеста за забринутост увјерава замјеник министра одбране Александар Гогановић .

- Министарство одбране и Заједнички штаб ОС БиХ предузимају оперативне мјере за заштиту персонала, објеката и материјалних средстава на вопјним локацијама. Грађани треба да остану смирени јер не постоји званична потврда да је угрожена безбједносна ситуација у БиХ - истакао је Гогановић.

Подизање борбене готовости Оружаних снага по наредби министра Зукана Хелеза, само четири дана пред локалне изборе, може се тумачити и као "билдање мишића", поговото ако знамо да су ресурси Оружаних снага искориштени за достављање гласачког материјала.

- Министар Хелез треба да објасни кога се ми то требамо плашити, да ли Израела да ли Ирана, да ли офцира који неће да се рукују са женема, ова ситуација када Оружане снаге пред изборе превозе изборни материјал, дјелује као да неко жели да онемогући цивилни надзор над транспортом тог материјала а то је онда више него за опрез - истакао је правник Огњен Тадић.

Што Тужилаштво БиХ прије утврди ко је са IP адресе у Бугарској слао пријетеће мејлове, очекивати је да ће бити укинута борбена готовост ОС БиХ. У противном, и у вријеме локалних избора виђаћемо војнике с дугим цијевима, што не иде у прилог демократији.