latinica  ћирилица
02/10/2024 |  17:44 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Небензја: Блиски исток иде ка великом рату, а Савјет безбједности беспомоћно гледа

Регион Блиског истока иде ка новом великом рату, док Савјет безбједности УН само беспомоћно гледа, изјавио је руски амбасадор у УН Василиј Небензја.
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL, илустрација) -
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL, илустрација)

Он је на сједници Савјета безбједности нагласио да се брутална кампања у Гази наставља, упркос позивима међународне заједнице да се прекину сукоби.

Према његовим ријечима, Израел све рјешава силом, а саучесник САД их подржавају у томе.

Осврнувши се на бројне критике које су чланице Савјета упутиле Ирану, Небензја је подсјетио да се Техеран, након неколико мјесеци изузетне суздржаности, укључио у сукоб након што је Израел починио низ политичких убистава, укључујући убиство лидера Хезболаха Хасана Насралаха и шефа политичког бироа Хамаса Исмаила Ханијеа, када је у те сврхе гађано и срушено неколико стамбених блокова.

Према његовим ријечима, Израел сноси пуну одговорност за ескалацију која се догодила након тих напада.

- Савјет безбједности највише говори о нападу Ирана на Израел. Све стоји у вакууму, као да се ништа није десило у Гази, Либану и Јемену. Поступци Израела довели су већ до неколико хиљада цивилних жртава. Позивамо Израел да смјеста повуче војску из Либана и обустави нападе у Појасу Газе - истакао је Небензја.

Он је напоменуо да Русија захтијева спровођење Резолуције 1701 Савјета безбједности УН, према којој је Израел обавезан да повуче војску из Либана, а Либан да се повуче на своју територију.

- Сви смо одговорни да уложимо дипломатске напоре за проналажење рјешења. Да је већина чланица Савјета безбједности УН раније предузела нешто, не би се много тога десило, а Израел не би вршио овакве нападе да нема подршку САД - нагласио је Небензја.

Коментаришући изјаве из Вашингтона о томе да Америка посредује у проналажењу рјешења за сукобе на Блиском истоку, Небензја је истакао да Русија има утисак да Вашингтон сам са собом води посредничке преговоре.

Он је напоменуо да САД снабдијевају Израел оружјем упркос убијању великог броја палестинских цивила.

- Израел игнорише мишљење јавности у својој земљи. Постаје јасно да је план Израела да по сваку цијену изазове сукоб САД и Ирана. Такав сукоб може да донесе незамислив ниво ескалације и у интересу свих је да се то спријечи. Надамо се да ће САД схватити своју одговорност у свему овоме - навео је Небензја.

Он је позвао да се употријебе сва средства која Савјет има на располагању за заустављаљњње сукоба и спровођење Резолуције 1701.

Коментаришући изјаву израелског министра спољних послова Израела Каца да је прогласио генералног секретара УН Антонија Гутереса непожељном особом, Небензја је нагласио да су такве вијести "шамар свима".

- Позивам да се реагује на такву нечувену одлуку - додао је Небензја.