latinica  ћирилица
02/10/2024 |  17:16 ⇒ 19:14 | Аутор: СРНА

Тадић: Кога се то плаше Оружане снаге БиХ?

Правник Огњен Тадић упитао је данас министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза, зар није заиста симптоматично да се управо у овом тренутку, пред саме локалне изборе, појављују наводне пријетње Оружаним снагама БиХ.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

 - Кога је уопште до сада било брига за њих? - пита Тадић, након што је Агенција за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ потврдила да "интензивно ради на проналаску ИП адресе лица које је упутило пријетњу да се у војним објектима Оружаних снага БиХ налазе експлозивне направе".

Према његовим ријечима, ако се те пријетње доводе у везу са најновијим сукобима на Блиском истоку, онда се прво мора саопштити кога се то плаше Оружане снага БиХ - да ли Израела или Ирана?

Тадић за Срну каже да код домаће јавности преовладава мишљење да Оружаним снагама највећу опасност представљају они њихови официри који се не рукују са женама, а такве не само да не удаљавају из службе, него их шаљу на стране војне академије да нас све заједно бламирају својим ирационалним поступцима.

- Зато се не смије олако прећи преко чињеница да се пријетње појављују баш сада када се предстојећи избори одржавају по правилима /њемачког туристе/ Кристијана Шмита, да их спроводи њему лојална Централна изборна комисија БиХ и да након пропалог тендера за избор фирме која ће превозити изборни материјал сада тај материјал превозе припадници Оружаних снага БиХ којима управља министар Хелез, иначе потпредсједник СДП-а БиХ чији је предсједник Шмитовом одлуком о суспензији Устава ФБиХ на један дан сјео у столицу федералног премијера - упозорава Тадић.

Ко гарантује, пита он, да све ово са наводним пријетњама није обичан трик којим се покушава онемогућити лица задужена за цивилни надзор изборног процеса да адекватно приступе војним транспортима који возе и при том у својим рукама имају изборни материјал?

- Према политичкој атмосфери, евидентно је да Шмит не може очекивати да ће му, као што је желио, ови локални избори послужити да наметне другачију политику Републике Српске у односу на чињеницу да је он нелегални узурпатор функције високог представника. Морамо се зато запитати да ли је са својим поданицима смислио опакији план да дође до истог циља, и то преузимајући контролу на изборним материјалом и путем фалсификовања изборних резултата? - категоричан је Тадић.

Тадић напомиње да се БиХ од 1996. године и онога што је радила Привремена изборна комисија, па до данас, нагледала свега и свачега, због чега је "легитимно пазити да странцима и оним снагама које су у Федерацији БиХ директно инсталирани на власт не падне на памет да понове такву недемократску и фалсификаторску праксу с циљем наметања /нелегалног/ Кристијана Шмита и у Републици Српској".