latinica  ћирилица
02/10/2024 |  16:55 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Болница "Свети апостол Лука" почела са пресељењем; Сви пацијенти пребачени у нови објекат (ВИДЕО)

Болница "Свети апостол Лука" у Добоју почела је пресељење у нови објекат у насељу Усора и сви пацијенти из старог објекта премјештени су у нови објекат. План је да се све службе на нову локацију преселе до петка и да се сви пацијенети од понедјељка, 7.октобра, упућују у нови објекат.
ЈУ Болница "Свети апостол Лука" Добој - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
ЈУ Болница "Свети апостол Лука" ДобојФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Да не би дошло до забуне, из болнице пацијентима савјетују да прије него крену на преглед или контролу, назову локалну службу за коју имају упутницу да би добили тачне информације на коју локацију треба да оду. Служба за радиологију пресељена је у нови објекат.

Први радни дан на новој локацији, запослени се навикавају на нове услове. Располажу новим апаратом за магнетну резонанцу, два рендгена, мамографом и декса скенером.

- Данас смо још распоређени на двије локације у старој и новој болници. Тако да је овдје сада три рендген техничара који раде заједно са мном и биће доктор, а у старој болници је исто остао један мањи број рендген техничара и доктора - каже Душан Ђукић, главни техничар радиологије.

Дијагностичке јединице већ су пресељене на нову локацију, до краја дана требало би да у новом објекту буду и све интернистичке гране. Ипак, најзахтјевнији посао, пресељење Одјељења хирургије, тек предстоји.

- Сложенији су услови што се тиче хирургије, имамо потпуно нови концепт рада. Сада у новој болници имамо и операциони блок у којем се налази пет сала за елективни програм свих хируршких грана у нашој болници - наводи Славиша Прерадовић, специјалиста анестезије и реанимације.

Предраг Остојић, техничар у Ургентном блоку истичу да су они спремни, мада се још увијек све хитноће и све што треба ради на локацији старе болнице.

У пресељењу су ангажовани сви запослени, а на располагању су кадар али и возила домова здравља са подручја добојске регије.

- Сви пацијенти чије је здравствено стање дозвољавало да се отпусте на кућно лијечење јутрос су отпуштени из болнице. Ми смо успјели да тај број пацијената смањимо на 150 јутрос, баш због лакшег транспорта пацијената - рекла је Сњежана Катанић, главна сестра Болнице "Свети апостол Лука" Добој.

Нова болница пројектована је да дугорочно опслужује 330.000 становника добојске регије, али и дјела Федерације БиХ. Увођењем нових дијагностичких процедура у добојској Болници, очекује се и смањње броја пацијената који ће бити упућивани на УКЦ Републике Српске.

- Постојање ангио сале ће пацијентима добојске регије дати могућност да што брже и што прије дођу до потребне помоћи. Квалитет дијагностике, али и квалитет ургентног центра, сигурно је од велике користи - поручио је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Нова болница располаже са 450 кревата, а свака болесничка соба има могућност да се трансформише у јединицу полуинтезивне његе. У изградњу и опремање ове медицинске установе, из републичког буџета уложено је 104 милиона марака.