latinica  ћирилица
02/10/2024 |  16:49 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Још једна потврда да је Русија искрен пријатељ Српској; Медведев и Лавров писали предсједнику Додику

Још једна потврда да је Русија искрен пријатељ Републици Српској. Предсједнику Републике Милораду Додику, стигла су писма подршке руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова и предсједника Сверуске политичке партије "Јединствена Русија" Дмитрија Медведева.

Лавров и Медведев истакли су да Русија са забринутошћу прати како западни актери истрајно руше дејтонске принципе унутрашњег уређења БиХ, истичући одлучну и принципијелну подршку Русије у одбрани Дејтона.

Писма руских званичника, Милораду Додику уручио је руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов. Предсједник Српске захвалио се на отвореној подршци Русије, коју континуирано пружа Републици Српској.

Подршка српском народу и Републици Српској поново стиже из Руске Федерације и то од Сергеја Лаврова и Дмитрија Медведева. У писму подршке предсједнику Додику, руски званичници изражавају забринутост због сталних притисака и удара на Српску и њеног предсједника.

Лавров је у писму Додику нагласио да је Русија одлучна и да ће и убудуће спроводити принципијелну и одговорну линију, ради одбране Дејтона, јачања мира на Балкану, развоја једнакоправне и узајамно корисне сарадње са Српском.

- Са забринутошћу пратимо како западни актери истрајно руше дејтонске принципе унутрашњег уређења БиХ, свједочимо активним покушајима скраћивања неотуђивих уставних права конститутивних народа. Види се да се прије свега на удару налази Република Српска, Ви лично и Ваши сарадници јер браните законите и међународним правом интересе српског народа и дајете отпор неоколонијалној политици Запада - наведено је у писму Лаврова.

Предсједник Сверуске политичке партије Јединствена Русија Дмитриј Медведев у писму предсједнику Српске, навео је да Русија са дубоком забринутошћу прати развој ситуације на Балкану и у БиХ. Непоколебљивост, којом се српски народ супротставља агресивној западној политици, бранећи своје националне интересе, изазива огромно поштовање, истакао је Медведев.

- Са жаљењем уочавамо оживљавање некадашњих колонијалних пракси Запада, који настоји да успостави тоталну контролу над народима региона и да их претвори у безвољне и обесправљене сателите који беспоговорно извршавају команде споља.Фактички Ви лично се налазите на првој линији нове етапе народноослободилачке борбе и храбро се одупирете спољном притиску, који често прелази све замисливе морално-етичке и правне границе - наводи Медведев.

Писма подршке Лаврова и Медведева предсједнику Додику, уручио је руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, који је у Бањалуци разговарао с предсједником Српске.

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је захвалио на подршци, истичући да је та континуирана подршка Српској од великог значаја и нагласио да је Република Српска сигуран партнер Русији.

- За разлику од запада који увијек овдје покушава да нас нешто казни, да нам нешто уради, а хоће неку емпатију према њима за разлику од Руса који не пропусте прилику да кад је год важно Републици Српској пожеле све најбоље путем мене, предсједника Републике. Ту морате да будете захвални немате шта друго да урадите - поручио је Додик.

Додик је са Калабуховим разговарао и о његовој предстојећој посјети Русији, на самит БРИКС-а у Казању.

- Као гост посматрач Република Српска нема капацитете државе да би то могла али ћу покушари да представим могућност да изуче оснивачи и вође тога покрета да виде да ли неке покрајине аутономне области могу да буду чланице тога великог савеза да ли је то уопште могуће. Али сама чињеница да ћу да будем позван и да будем уопште на том мјесту је велико признање самој Републици Српској и нашој политици - навео је предсједник Српске.

А да је политика Републике Српске коју води њен предсједник исправна и да је то прави пут од ког не треба одустајати, потврдили су и највиши руски званичници. Лавров је Додику пожелио отпорност, храброст и успјехе у патриотским подухватима, а братском српском народу срећу и просперитет.

Медведев је навео да непоколебљивост српског народа и њеног предсједника Милорад Додика у супротстављању агресивној западној политици изазива огромно поштовање и истакао увјерење да ће руски и српски народ заједничким напорима обезбиједити тријумф традиционалних вриједности.