latinica  ћирилица
02/10/2024 |  16:15 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Граорац: Спорно што су коштани узорци из Српца послати у Тузлу

У Бањалуци је у просторијама Удружења старјешина одржан састанак породица несталих из Републике Српске са представницима републичких институција, али и институција на БиХ нивоу.

Главни фокус и заједнички циљ јесте проналазак несталих и идентификација.

Повод састанка био је и проблем у спомен костурници у општини Србац, гдје је пронађено више лица, по наредби Тужилаштва БиХ, остаци су прослијеђени на даљу анализу у Федерацију.

- Код нас у општини је највећи проблем спомен костурница у којој се налазих шест, седам тијела, не зна се тачно, јер су та тијела покупљена на Озрену и спаљена од стране муслимана. Сада се поново узимају узорци, фактички пети пут, па се надамо да ће коначно бити поклапања за више људи, јер највероватније су сви људи који су били у србачкој бригади - сматра Драгутин Станојевић предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Србац.

Оно што је спорно, додаје предсједница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац, је што су те кости отишле у Тузлу.

- То је оно што смо ми потенцирали као проблем сматрајући да није смјело то да се деси поред наших институција у Републици Српској, поред нашег Завода за судску медицину и свега онога што институције Републике Српске имају и могу да ураде - додала је Граорац.