latinica  ћирилица
02/10/2024 |  15:20 ⇒ 15:21 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Прослава напада Ирана на улицама Сарајева огледало стања духа

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић рекао је да прослава напада Ирана на Израел на улицама Сарајева представља огледало стања духа, политичког и вјерског идентитета које влада код сарајевских муслимана који су, како каже, оријентисани на рат и радикалну перцепцију ислама.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић је указао да, без обзира што та радикална перцепција ислама долази од шиитског иранског ислама, а босански муслимани су сунити, када било који муслимани ратују са Израелом, таксисти и неке структуре ће изаћи на улице.

- Све ће то тајно организовати политичке структуре. Политичари који кукавички шуте о страдањима људи на Блиском истоку у ствари стоје иза организације овакве прославе како би послали поруку и Ирану и исламском свијету да у Сарајеву још увијек живи радикални исламизам - навео је стручњак за безбједност за Срну.

Он је подсјетио и на догађај на Терезијанској војној академији у Аустрији, гдје је током свечаности кадет из БиХ одбио да се рукује с министром одбране Клаудијом Танер из вјерских разлога.

- Догађај на Терезијанској војној академији и прослава иранских напада на Израел су само потврда начина, менталитета и стања духа који влада у Сарајеву. Иран је врло присутан у Сарајеву - нагласио је Галијашевић.

Он сматра да је након Погорелице, када су 1996. године америчке трупе са СФОР-ом интервенисале и похапсиле иранске инструкторе, смијениле министра одбране Хасана Ченгића и министра унутрашњих послова Бакира Алиспахића, Иран ипак остао да дјелује у Сарајеву.

- Иран има своју телевизију "Сахар" и "Бехар", те осам часова програма на тзв. босанском језику. Имају свој научноистраживачки институт "Ибн Сина", који је у ствари обавјештајни центар, као и културни клуб који је у рату 1994. године отворио Али Акбар Велајати, министар иностраних послова Ирана. Иран има 20- великих хуманитарних организација - навео је Галијашевић.

Према његовим ријечима, из неког разлога Запад није желио да протјера Иран из Сарајева, сматрајући да тако може да направи равнотежу у односу на вехабијски ислам.

- Запад је у ствари хтио да контролише глобални тероризам и радикалне исламисте из БиХ, те никад није хтио да се обрачуна са њима. Запад је сматрао да присуство Ирана доприноси слабљењу вехабијске структуре џамије Краљ Фахд, остатака одреда Ел муџахедин и структуре АИД-а - сматра Галијашевић.

Он је указао да треба зауставити рат на Блиском истоку који данас више него икад треба споразуме и договарања.

- Како то урадити када аплаудирате рату који је започео Иран и који има потпуно нову димензију, те се може претворити у глобални војно-политички сукоб великих сила у којем с једне стране учествују Русија и Кина, а САД, НАТО и ЕУ са друге - упитао је Галијашевић.

Након синоћњег иранског напада на Израел на улицама Сарајева организовано је "славље". Како су јавили федерални медији, на сарајевским улицама организован је дефиле аутомобила.