latinica  ћирилица
02/10/2024 |  13:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Звездара театар слави рођендан: Премијера представе "Удовица живог човека" 6. октобра

Редитељ и писац Душан Ковачевић је рекао да је позоришни комад "Удовица живог човека" писао дуго и да му је драго што је завршена у вријеме обиљежавања 40. рођендана позоришта "Звездара театар" гдје ће бити премијерно одиграна 6. октобра.
Прес конференција поводом премијере представе "Удовица живог човека" (Фото: Танјуг/Јадранка Илић) -
Прес конференција поводом премијере представе "Удовица живог човека" (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Ковачевић је рекао да је прича представе скривена у наслову који је "помало ироничан".

- Преплетено је неколико прича, а централна је о насиљу. О угрожености од човјека или породице, од стране државе или групе која врши присилу - објаснио је Ковачевић.

Он је рекао да се насиље дешава када надлежни не раде свој посао па људи преузимају улогу правде.

- Ријеч је о насиљу над женама и над слабијима уопште. Све што причам било би ужасно да није зачињено комедијом да би могло да се гледа и слуша - додао је Ковачевић.

Глумица Јелена Ђокић је рекла да је играјући у представи "одиграла једну од најважнијих судбина".

- Ова представа је вапај да дозволимо љепоту и њежност - рекла је Ђокић.

Према њеним ријечима, када је добила позив да тумачи улогу Марте, Ковачевић је истакао да је услов био да сви буду исте крвне групе.

- У почетку нисам разумјела, али временом сам схватила зашто - нагласила је Ђокић.

Глумица Сунчица Милановић изразила је радост што игра у комаду редитеља чијих је 12 представа одиграно на сцени Звездара театра.

- Процес је био кратак и захтјеван, али није био тежак. Успјели смо да постанемо заједно крвна група о којој Јелена прича - рекла је Милановић.

Глумица Нела Михајловић је рекла да је Ковачевићев комад посвећен "слави жена".

- Ово је трећи или четврти лик који тумачим код Душка, и полако почињем да вјерујем да само за мене пише улоге. Задовољство је радити са Микијем, Јеленом и младим глумцима - рекла је Михајловић која ће на сцени оживјети лик Софије - Соје.

Глумац Миодраг Мики Крстовић је сарадњу глумачке и ауторске екипе описао као "осјећање пуно поштовања и љубави".

- Знамо у каквом времену живимо и комад о томе говори. Када би било бар десет посто љубави и поштовања које смо ми имали на сету Србија би била боље мјесто - нагласио је Крстовић који тумачи лик Војина - Воје.

Премијере су заказане и за 7. и 8. октобар, а прве репризе за 16, 17. и 20. октобар. То је уједно и Звездарина 94. премијера од оснивања позоришта. Затим слиједе гостовања у Хрватској, у организацији Српског културног друштва "Просвјета".