latinica  ћирилица
02/10/2024 |  13:37 | Аутор: СРНА

Кошарац: Лажи бошњачких политичара неће допринијети рјешавању проблема

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да бошњачки политичари користе сваку прилику и мјесто да говоре неистине о српском народу и политикама Републике Српске, али да се од њих и не очекује друго него да се служе фалсификатима и лажима.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

- Ми смо ојачали своје капацитете. Република Српска је конструктиван фактор у договорима на дефинисаном спољнополитичком циљу, а то је чланство у ЕУ - рекао је Кошарац, коментаришући наступ министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића у Берлину гдје је оптужио Републику Српску и предсједника Милорада Додика да су "негатори и кочничари" процеса уласка БиХ у ЕУ.

Кошарац је напоменуо да ниједан акт, ниједан закон важан за европски пут не би могао бити усвојен да није Република Српска реаговала на кредибилан, уставан начин, штитећи уставни капацитет Српске и промовишући механизам координације у БиХ.

- Те небулозне тврдње на сваком мјесту и у свако вријеме су класичне отрцане фразе. Ја вјерујем да се чак и неки људи Бриселу смију, с обзиром на чињеницу да Република Српска и њене институције кореспондирају са званичним циљем ЕУ и знају какав је став - истакао је Кошарац.

Кошарац сматра да то вријеме фалсификата, лажи и неистина о Републици Српској и предсједнику Додику треба да престане ако желе да се било што уради у овој БиХ.

- Чињеница је да њихове флоскуле, неистине, лажи неће допринијети да се унутар БиХ дође до рјешења - рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Он је указао да понављање лажи никада неће постати истина, јер политике Републике Српске и Додика говоре да се, упркос свему, не одустаје од базичног договора два ентитета и три конститутивна народа, слова Дејтонског споразума и кад је у питању европски пут механизма координације и очувања уставних надлежности свих нивоа власти.

- Нећу подржати никакву централизацију, а они могу да лажу, шаљу било какве неистине, није битно више на којим политичким мјестима и дестинацијама. Ми смо за досљедну примјену Дејтонског споразума, уважавање механизма координације и договоре без странаца - нагласио је Кошарац.

Он је поручио бошњачким политичарима да се ману ћорава посла и да престану да сами себе бламирају по свијету, ширећи неистине јер они којима то преносе знају каква је конструктивна политика Републике Српске и предсједника Додика.