latinica  ћирилица
02/10/2024 |  13:26 ⇒ 13:29 | Аутор: Независне

Битанга: Држављани БиХ траже да их евакуишемо из Либана

Са свим држављанима БиХ који су тренутно у Либану смо у сталном контакту. Рекли су нам да се још увијек налазе у сигурнијем, западном дијелу земље, да је стање хаотично, влада велика паника и страх међу људима, а ситуација се мијења из сата у сат. Синоћ су се у Аману (Јордан) чуле велике експлозије и детонације након што је Иран покренуо свој ракетни напад на Израел. У Јордану је и даље релативно мирно, али веома напето и војска је у приправности, рекао је за Независне новине Сатко Битанга, министар-савјетник у Амбасади БиХ у Аману.
Сукоби у Либану (фото: EPA/ATEF SAFADI) -
Сукоби у Либану (фото: EPA/ATEF SAFADI)

Што се тиче држављана БиХ у угроженом подручју, према подацима Амбасаде БиХ у Аману, закључно са данашњим даном, 2. октобром, у Либану тренутно борави њих петоро који раде у у Мировној Мисији УН-а у Либану – УНФИЛ, а то су Драженка Вујановић, Жељко Рудић, Низама Хоџић, Нина Хумачкић и Ида Вилер. Осим њих, у Либану је и Ален Абаз, кошаркашки тренер, који је у ту државу стигао прије 15 дана.

Све њих је Амбасада у Аману евидентирала, а до данас нико од њих није затражио од Амбасаде помоћ у евакуацији. Ида Билер је са супругом и дјечацима још у Бејруту у Либану

- Она је једина ту са породицом, док су чланови осталих упосленика Мисије УН-а који су имали породице раније напустили Либан, супруг Нине Хумачкић и троје дјеце, кћерка и мајка Низаме Хоџић, као и супруга и кћерка Жељка Рудића. Каже да либанска државна компанија МЕА и даље лети из Бејрута, али су сви летови пребукирани. За Драженку и Жељка каже да су још у УН кампу у Наqоури, Низама и она су у Бејруту, а мисли да је Нина ван земље - каже Битанга.

Истиче да Амбасада провјерава и једну непотврђену информацију, а она се односи на то да је четворо држављана БиХ који су радили у Мисији УН-а већ напустило Бејрут.

- Наводно је било и неколико наших спортиста (рукометаша и кошаркаша) у Либану, двојица из Бањалуке, један из Добоја и један из Сарајева. Амбасада нема њихова имена и контакт податке, јер се нико од њих никада није јавио Амбасади, нити је то законска обавеза да се учини. Углавном сви они се јављају Амбасади тек онда ако им затреба нека конзуларна или друга помоћ - рекао је Битанга, те додао да Амбасада до сада нема званичних потврда и информација из Почасног конзулата БиХ у Бејруту, од Амбасаде Либана у Аману, нити од званичних институција из Либана, да је до сада у израелским нападима погинуо, рањен или нестао неки држављанин БиХ.

Ипак, како је рекао, овој се Амбасади јављају поједини грађани ради евакуације.

- Јавила нам се госпођа Сабина Нехме, рођена 1999., која је држављанка БИХ и са својом породицом налази се још у Либану. Затражила је од Амбасаде помоћ у евакуацији ње и њене мајке Хафе Нехме, рођена 1957., а обје имају важеће пасоше БиХ. Написала је у свом мејлу да прије 11. октобра из Бејрута нема летова и да су веома уплашени јер бомбе падају у близини сваког пута који води до аеродрома. Информисала нас је да су са њом мајка, два брата и двије сестре, који такође имају карте и пасоше БиХ, да сви имају двојно држављанство, јер јој је отац рођени Либанац, али да је преминуо прије двије године. Желе да се евакуишу из страха да би се рат могао преселити на југ Либана, гдје се тренутно налазе - појашњава Битанга, те додаје да су јутрос поново разговарали са Сабином.

- Она је од Амбасаде опет затражила помоћ у евакуацији ње и њене мајке до аеродрома, односно да контактирамо и затражимо помоћ од УНВИЛ да их превезе. Након контакта са УН у Либану обавијестили смо је да УН то не може урадити, него и њихови људи користе такси за превоз до аеродрома - наводи он.

Када је у питању Јордан, Битанга каже да у тој држави има неколико стотина држављана БиХ, а да су то углавном жене из БиХ и њихова дјеца, које су се одселиле за Јордан јер су се удале за арапске студенте који су студирали у бившој Југославији.

- У Сирији исто има врло мали број држављана БиХ, углавном су и то жене удате за Сиријце. Поред тога, у избјегличким камповима у Сирији има неколико десетина држављанки БиХ и њихове дјеце, а то су све супруге "добровољаца" који су својевремено дошли у Сирију из иностранства и БиХ да се боре на страни тзв. Исламске државе – ИСИЛ против легалне сиријске војске. О томе је одавно упознато Министарство безбједнсти у Савјету министара БиХ и друга надлежна министарства, али још се ништа није учинило на њиховом повратку у БиХ, а што већина њих жели - тврди Битанга.

Мањи број држављана БиХ, према подацима Амбасаде у Аману, борави и у Јерусалиму, Гази, Западној обали и Палестини.

- А и то су жене које су удате за Палестинце. У Израелу исто има држављана из БиХ, али немамо податке колико, јер у Тел Авиву постоји Амбасада БиХ која је надлежна за ову земљу, док је Амбасада БиХ у Аману надлежна за Јордан, Либан, Ирак, Сирију и Палестину - појашњава Битанга.

Палестина, Израел, Либан, Газа, источни Јерусалим, Западна обала тренутно су погођени великим сукобом Израела са Хамасом и Хезболахом, а све је кулминирало, подсјећа министар Битанга, 7. октобра 2023. године када је Хамас напао погранична израелска насеља и када је убијено 1.200 људи, а заробљено њих 120.

Битанга даље описује шта се тренутно дешава у ратом погођеном подручју.

- Прије неколико дана пала је у близини Амана и бомба на ненасељено подручје, а јорданска војска и полиција су у стању приправности. У Сирији је напето и нестабилно годинама, а нарочито од почетка рата у Гази, као и у Ираку, те се и између тих држава и Израела понекад размјењују гранате и буде људских жртва. Али, бар за сада није извјесно да може доћи до директне конфронтације између Израела и ове двије земље. Према информација либанских званичника већ је више од 1.000 погинулих, међу којима је највише цивила, жене и дјеце, има већ преко миллион интерно расељених људи који масовно желе да напусте Либан, преко 100.000 је то већ учинило преко граничног прелаза у Сирији који је једини колико толико сигуран копнени излаз из Либана. Због свега тога и они намјеравају да то што прије уз помоћ УН-а напусте ову ратом захваћену и разорену земљу", прича Битанга.

Поред тога, он тврди да је и израелска страна претрпила огромне губитке у сукобима, те да широм те државе постоји отворено незадовољство грађана који траже да се рат заустави, и да Израел и Палестина размијене све преостале затворенике.

Наглашава да је Блиски исток деценијама уназад буре барута, те да нико са сигурношћу не може рећи шта ће се дешавати у наредним данима, седмицама, па и мјесецима.