latinica  ћирилица
02/10/2024 |  13:19 | Аутор: РТС

Човић: Пешић има отворен позив, морамо да зауставимо вријеђање

Нови предсједник Кошаркашког савеза Србије Небојша Човић рекао је на конференцији за медије у Београду да је први приоритет избор селектора мушке и женске сениорске репрезентације, али је нагласио да није битна само сениорска кошарка.
Небојча Човић  (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Небојча Човић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ)

Дан након што је на ванредној сједници Скупштине изабран за новог предсједника Кошаркашког савеза Србије, Небојша Човић је изашао пред новинаре на конференцији за медије у Београду.

Човић је истакао да је први приоритет избор селектора мушке и женске сениорске репрезентације Србије, али је нагласио да није битна само сениорска кошарка.

- Светислав Пешић има отворен позив за рад, нема ту ни спектакла ни спекулација. Пешић је логично рјешење због континуитета. Играчи исто размишљају, само да видимо да ли и он тако мисли. Било би добро да настави. Постоји жеља да дођемо до прве златне медаље као Србија. Имамо четири сребра и бронзу. Европско првенство нам је интересантно, за то нам треба Пешић. Ако не остане биће да смо неспосбни, али ми ћемо имати са њим контакт и ако не остане - рекао је Човић.

Најавио је да ће бити укинуто кошаркашко државаљанство.

- Свако ко је држављанин Србије има права као други држављанин. И дјечаци и дјевојчице који имају држављанство Србије из других земаља не треба да се третирају као странци, гледаћемо све да третирамо по Фибиним правилима. Потпредсједници ће држати своје секторе, држаће се пирамида, да свако држи свој ресор и одговара за све те послове. Заједно ћемо поставити добре међуљудске односе који су нам потребни - рекао је Човић.

Истакао је да ће медији информације добијати на вријеме и да није забрањено ниједно питање.

- Не треба да мистификујемо неке ствари, добијаћете информације на вријеме. И желим да будете добронамјерни, нама не треба ништа злонамјерно, није забрањено ниједно питање - нагласио је нови предсједник КСС.

Што се тиче клупских интереса, Човић напомиње да су клубови база.

- Посјетићемо регионе, које треба да искоординира потпредсједник Јовичић, а онда ће бити и прва сједница Управног одбора - рекао је Човић.

Најавио је "нулту толеранцију" на кршење регуларности.

- Биће пуно отпора, у спорт се увукла корупција. Морамо да зауставимо вријеђање. Вријеђате државу која даје паре, ми имамо једну државу - поручио је Човић.

Када је у питању избор између регионалне АБА и домаће лиге, Човић је истакао да је за јаку домаћу лигу.

- Само да дођемо до тога гдје она води. Ми морамо да нађемо начин и пут како идемо у Европу. Постоје два пута, један је овај преко АБА лиге, он вас кошта милион евра, можда сљедеће године буде и два. Нема ту посебних приступа и правила. Видјећемо, драгоцјено је свако мишљење - поручио је Човић.

Небојша Човић је на мјесту предсједника КС Србије замијенио Предрага Даниловића, који је одлучио да се раније повуче са функције иако му је мандат истицао у децембру.

Због избјегавања сукоба интереса, Човић је поднио оставку на мјесто предсједника КК Црвена звезда.