latinica  ћирилица
02/10/2024 |  13:09 ⇒ 13:58 | Аутор: СРНА

Додик: Бошњачким политичарима европски пут служи само за отимање надлежности Српске и покушај стварања унитарне БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је за да европски пут БиХ служи бошњачким политичарима само за обрачун са Републиком Српском, отимање њених надлежности и да покушају да остваре ратни сан и циљ о стварању унитарне БиХ.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Европски пут БиХ за босанске муслимане јесте једнако укидање Републике Српске, па тако и мали Дино замишља европски пут БиХ. С обзиром да, неспособан какав јесте, политичку каријеру покушава да гради на мом имену, понављам му - ако заиста жели једног дана да постане озбиљан политичар онда мора да ради на себи, да чита, да учи, а не да му се политички програм своди на име Милорада Додика и Русије. Једино ако му је то од помоћи и мисли да може да добије изборе, ок, ево нека ме спомиње, јер сам неко ко воли да помаже почетницима, па ћу помоћи и њему - рекао је Додик.

На питање Срне да прокоментарише Конаковићеву изјаву да ће ЕУ подржати БиХ на европском путу, али и да ће се супротставити онима који коче тај пут и да ту, како каже, примарно мисли на Милорада Додика, предсједник Српске је одговорио да Конаковићу треба да буде јасно да Република Српска равноправно учествује у свим процесима и испуњавању услова неопходних за напредак на европском путу и тиме је показала да жели европски пут, а спекулације и оптужбе да неко нешто из Српске блокира су њихове класичне лажи, спинови и подметања.

- Када је ријеч о европском путу БиХ, наши ставови су свима познати - постоји механизам координације који није реда ради усвојен и, према томе, Српска мора бити видљива. Никоме нећемо дозволити, а поготово малом Дини и његовим сарајевским пајташима да Републици Српској одузима било какво право загарантовано Дејтонским споразумом и Уставом - поручио је Додик.

Дакле, нагласио је предсједник Српске, само стабилна дејтонска БиХ има отворен пут ка ЕУ, а све друго је замајавање јавности како домаће, тако и стране.

- Ниједна надлежност Републике Српске неће бити пренесена на ниво БиХ, и ако је то цијена коју треба да платимо да би ушли у ЕУ, онда је тачно - блокирамо европски пут - поручио је Додик.

Он је истакао да Република Српска јесте отворена за европски пут због трговинских веза, инвестиција, близине, сарадње, те низа безбједносних разлога, али то не значи да ћемо због тога дозволити да изгубимо Републику Српску и своју видљивост.

- На путу ка ЕУ за нас је на првом мјесту видљивост Српске, уставна, дејтонска, самостална БиХ, без међународног интервенционизма и, наравно, испуњавање 14 приоритета. А нека мали Дино прво пред европским званичницима одговори ко то блокира и шта, ко се залаже да странци доносе одлуке умјесто домаћих политичара, ко и даље држи нелегалног Кристијана Шмита, ко је блокирао Дом народа, како ради крњи Уставни суд... И да не набрајам више. А то што као мантру понавља ријечи Милорад Додик и, како он каже, малигни руски утицај, вјероватно мисли да ће на тај начин нешто постићи у својој чаршији, да ће га неко тапшати и говорити: 'Браво, Дино'. Ако је то његов циљ, само напријед, али у лажи су кратке ноге, тако да ће и Дино морати једном погледати истини у очи и суочити са правим стањем на терену, а до тада нека Републику Српску остави на мир - истакао је Додик.

Он је поновио да Република Српска јесте за европски пут, никога и ништа не блокира и само тражи поштовање Дејтона и Устава и од тога никада неће одустати, а они нека иду по свијету, клевећу и лажу, ако им то причињава задовољство.