latinica  ћирилица
02/10/2024 |  10:45 ⇒ 10:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Шопенови дани у Београд

Шопенови дани, тринаести по реду, посвећени једном од највећих композитора свих времена, Фредерику Шопену, почеће вечерас концертом трија Амон, који ће извести Клавирски трио у г-молу, као и концертом пијанисте Динка Благојевића који ће свирати дјела Шопена и Баха, саопштили су данас организатори.
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

На фестивалу који ће трајати до 7. октобра представиће се млади таленти и врсни пијанисти на концертима у Београду и Новом Саду.

У четвртак, 3. октобра, на програму је Подијум младих талената, у Градској кући у Новом Саду на коме ће наступити млади пијанисти, добитници награда на бројним такмичењима Аљоша Кесеровић (18) и Давуд Веснић (25) који ће изводити дјела Баха, Шопена и Листа.

У петак, 4. октобра, на програму су два концерта: Подијум младих са гостима - студентима Академије умјетности у Новом Саду, са дјелима Шопена и Листа и Концерт са посветом "За Ивану", у знак сјећања на Ивану Матијевић, која је као посвећени клавирски педагог, оснивач и умјетнички директор Фестивала, током протекле деценије дала велики допринос подршци младим талентима и развоју културе у нашој средини и на коме ће дјела Фредерика Шопена извести умјетници - Иванине колеге и пријатељи.

У суботу, 5. октобра, наступа пијанисткиња Кате Лиу, америчка интернацинална звијезда млађе генерације, док је недјеља, 6. октобар, резервисана за Концертно вече под сводовима Конака, током кога ће двојица врсних београдских пијаниста млађе генерације извести дјела Мокрањца, Бетовена, Шопена и Листа.

Исте вечери на другом концертупредставиће се пијаниста Филип Маџунков, представник новог таласа младих умјетника, са делима Бетована и Шопена.

Посљедњег дана Фестивала, 7. октобра концерт ће одржати пијаниста Вук Божиловић (31), реситалом "Апсолутно Шопен" у новосадској Синагоги.

Фестивал ће бити заокружен концертом из циклуса Одјеци, 28.октобра, у сали Нишког симфонијског оркестра, а на концерту под називом "Два лица Шопена" представиће се пијанисти Марија Ђукић и Невен Шобајић.

Београдски Шопен Фест је интернационална културно-образовна манифестација која слави име и дело једног од највећих композитора у историји човечанства, "пјесника клавира" - Фредерика Шопена и његов циљ је промоција класичне музике, пијанизма и младих талената из Србије и иностранства.