latinica  ћирилица
02/10/2024 |  10:43 ⇒ 12:11 | Аутор: РТРС

МУП Српске неће дозволити угрожавање безбједносног амбијента за изборе

Стање безбједности на подручју Републици Српској је задовољавајуће. Министарство унутрашњих послова Републике Српске је обезбједило да досадашњи предзборни период за локалне изборе у Републици Српској протекну у мирној и демократској атмосфери, без већих инцидената.
МУП колегијум - Фото: Уступљена фотографија
МУП колегијумФото: Уступљена фотографија

Полицијски службеници су успјешно обезбједили 297 јавних скупова у предизборној кампањи, од чега 100 на отвореном , а 197 у затвореном простору, а полиција поступила је по свакој пријави и сазнању које би могле да угрозе овај период, закључено је на стручном колегију министра Карана у Бањалуци.

На стручном колегију којем су присуствовали директор полиције Синиша Кострешевић и начелници оператвиних управа анализане су све реализоване и планиране активности Штаба МУП-а за безбједност "Избори 2024", те је констатовано да ће полицијски службеници предузети све мјере и радње из своје надлежности са циљем омогућавања повољног безбједносног амбијента за одржавање локалних избора у БиХ, 6. октобра 2024. године на 2.042 гласачка мјеста у Републици Српској.

Поновљена је опредјељеност Министарствa унутрашњих послова Републике Српске да у сарадњи са тужилаштвима у Републици Српској предузму све потребне мјере и радње како би спријечили и санкционисали оне који крше закон у изборном процесу за локалне изборе који се одржају 6. октобра. На дан избора ће бити дежурни тимови тужиоца и полицијских службеника како би могли да реагују на било коју пријаву која се тиче извршавања кривичног дјела, изађу на терен и раде увиђаје.

Министар Каран је позвао грађане да сваку нерегуларност, нуђење новца, упућивање пријетњи да неко гласа за некога или не гласа пријаве полицији.