latinica  ћирилица
02/10/2024 |  09:54 | Аутор: СРНА

Дом народа: За уторак заказан наставак у марту прекинуте сједнице

Наставак сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, прекинуте у марту због противљења бошњачких делегата да се расправља о Приједлогу закона о Уставном суду БиХ, којим се, између осталог, предвиђа одлазак страних судија из овог суда, заказан је за уторак, 8. октобар.
Дом народа ПС БиХ - Фото: СРНА
Дом народа ПС БиХФото: СРНА

Сједница Дома народа прекинута је 18. марта када су је напустили бошњачки делегати након што је у дневни ред уврштен захтјев српског делегата Желимира Нешковића за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о Уставном суду БиХ којим се уређују састав, избор, организација, надлежност, начин одлучивања и друга питања у вези са радом Уставног суда БиХ.

Наставак ове сједнице био је заказан за 27. јун, али бошњачки делегати нису дошли, одбијајући да се расправља о том закону.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ практично је у блокади од марта, изузев хитне сједнице коју је одржао у јулу и на којој су усвојени буџет БиХ за ову годину и закони битни за европски пут земље.

Дневни ред сједнице Дома народа није мијењан у односу на онај из марта, тако да би делегати, уз захтјев за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о Уставном суду БиХ, требало да размотре и захтјев за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о допуни Закона о ПДВ-у, такође Нешковићев приједлог, којим се предвиђа увођење нулте стопе ПДВ-а за одређене врсте производа.

ПДВ, према овом приједлогу, не би био обрачунаван на све врсте хљеба, све врсте млијека, лијекове и помоћна љековита средства и здравствена помагала, сточну храну без концентрата, сјемена и садни материјал, те учила, информационе и комуникационе технологије за предшколско, основно, средње и високо образовање.

Делегати би требало, између осталог, да размотре у првом читању Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, који је предложио Клуб посланика СДА у Представничком дому, а који се односи на заштиту интегритета изборног процеса и увођење нових технологија.

На дневном реду је и више извјештаја, те давање сагласности за ратификацију међународних споразума.

Почетак сједнице заказан је за 11.00 часова.