latinica  ћирилица
02/10/2024 |  09:08 ⇒ 14:16 | Аутор: Агенције

Иран током ноћи испалио 181 ракету, 10 милиона људи у склоништима; Данас хитна сједница СБ УН (ВИДЕО)

Иран је протекле ноћи испалио 181 балистичку ракету на Израел због чега је скоро десет милиона људи потражило заклон у склоништима. Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је да је Иран направио "велику грешку" и да ће "платити за то". Савјет безбједности Уједињених нација сазвао је хитну сједницу због ескалирајуће ситуације на Блиском истоку.
Иран - Израел конфликт (фото: EPA-EFE/ABIR SULTAN - илустрација) -
Иран - Израел конфликт (фото: EPA-EFE/ABIR SULTAN - илустрација)

Захарова: Вашингтон директно одговоран за ситуацију на Блиском истоку

Вашингтон је директно одговоран за тренутну ситуацију на Блиском истоку, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

- Сигурна сам да су за све чему свједочимо директно одговорне САД, које су себи дале јединствено право да "чине добро" у том региону - навела је Захарова у интервјуу за Радио Спутњик.

Иранска војска испалила је јуче неколико стотина балистичких ракета ка Израелу, као одговор на нападе у којима су погинули лидер Хезболаха Хасан Насралах, шеф политичког бироа Хамаса Исмаил Ханије и командант Иранске револуционарне гарде Абас Нилфорушан, подсјећа ТАСС.

Предсједник Ирана Масуд Пезешкијан изјавио је да Техеран не жели рат са Израелом, али да ће се одлучно суочити са било каквом пријетњом.

Израелски званичници рекли су да би Израел могао да гађа нафтна постројења и друге стратешке мете у Ирану уколико Техеран поново нападне израелску територију.

ИДФ: Распоређујемо још једну дивизију у јужном Либану, 50 ракета испаљено на Израел

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да распоређују још једну дивизију у јужном Либану ради копнених операција против Хезболаха и да је јутрос на сјеверни Израел из Либана испаљено 50-ак ракета.

Војска је копнене операције у јужном Либану описала као "ограничене, локализоване и циљане ударе", са циљем уништења инфраструктуре либанске групе Хезболах у пограничној области, преноси Тајмс оф Израел.

У саопштењу се наводи и да је око 50 ракета јутрос испаљено из Либана на сјеверни Израел, због чега су се сирене зачуле у градовима горње и западне Галилеје.

Шолц: Иран и Хезболах да прекину са нападима на Израел

Њемачки канцелар Олаф Шолц позвао је Иран и Хезболах да одмах прекину са нападима на Израел, упозотиши да Иран "ризикује да запали цео регион".

- Њемачка и њени партнери ће наставити да раде на прекиду ватре - додао је Шолц.

Хути: Гађани положаји ИДФ-а дубоку унутар Израела

Јеменски Хути гађали су израелске војне положаје дубоко у Израелу са три ракете "кудс 5", рекао је војни портпарол групе Јахја Сари.

ИДФ позвао становнике либанских насеља да се евакуишу

Израелска војска позвала је либанске цивиле двадесетак села на југу Либана да се одмах евакуишу.

- Активност Хезболаха приморава ИДФ да дјелује. ИДФ не жели да вам науди - наводи ИДФ.

Двије експлозије код израелске амбасаде у Копенхагену

У близини израелске амбасаде у Копенхагену догодиле су се двије експлозије, али нико није повријеђен, саопштила је данска полције.

- Присутни смо у области Страндагервеј/Лундевангсвеј. Повријеђених нема, а увиђај обављамо на лицу мјеста - навела је полиција.

Израел: Иран испалио 181 ракету, 10 милиона људи у склоништима, више рањених

Иран је протекле ноћи испалио 181 балистичку ракету на Израел због чега је скоро десет милиона људи потражило заклон у склоништима, а неколико људи је рањено, саопштавају израелски званичници.

Један Палестинац на Западној обали и два Израелца рањена су шрапнелом и гелерима који су изазвали штету и пожаре у тој области, наводи израелски лист.

Једна ракета је погодила школу у Гадери у централном Израелу, а на фотографијама и видео-снимцима са лица мјеста види се да је зграда школе тешко оштећена.

Експлозије су се чуле у већем делу Израела, од Јерусалима до Јорданске долине.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су пресреле велики број иранских ракета и да је израелска ваздушна одбрана била ефикасна.

У одбрани Израела учествовале су и САД, наводи ИДФ.