latinica  ћирилица
02/10/2024 |  07:55 ⇒ 07:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Макрон осудио нападе Ирана на Израел

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да оштро осуђује нове нападе Ирана на Израел, додајући да је у знак своје посвећености безбједности Израела мобилисао војне ресурсе на Блиском истоку.
Емануел Макрон (Фото: EPA-EFE/THIBAULT CAMUS / POOL MAXPPP OUT) -
Емануел Макрон (Фото: EPA-EFE/THIBAULT CAMUS / POOL MAXPPP OUT)

Макрон је поновио захтев Француске да Хезболах прекине своје акције против Израела и његовог становништва, наведено је у саопштењу француског предсједништва, преноси Ројтерс.

Француски предсједник је такође желио да се суверенитет и територијални интегритет Либана поново успостави уз стриктно поштовање резолуција Савјета безбједности Уједињених нација, додато је у саопштењу.

Иранска револуционарна гарда саопштила је синоћ да је лансирала више од 100 ракета на Израел као одговор за недавно убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, лидера Хезболаха Хасана Насралаха и замјеника команданта операција Корпуса Иранске револуционарне гарде Абаса Нилфорусхана.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је, након иранског ракетног напада, да је Иран синоћ направио "велику грешку" и да ће "платити за то".

Иран је рано јутрос саопштио да је његов ракетни напад на Израел завршен без даљих провокација, док су Израел и САД обећали да ће узвратити на нападе Техерана.