latinica  ћирилица
02/10/2024 |  07:43 ⇒ 10:44 | Аутор: РТРС

Шеранић: Модернизација болница у Српској значајна и за запослене и за пацијенте (ВИДЕО)

Влада Републике Српске континуирано улаже у здравствени сектор, осигурава унапређење здравствене заштите и услуга. О томе свједочи и неколико започетих пројеката, између осталих, модернизација болница у Фочи и Зворнику, нова болница у Добоју, те изградња болнице у Требињу, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Модернизација болница у Српској је веома значајна за пацијенте, али и за раднике који ће од сада моћи радити у много бољим условима, рекао је министар Шеранић гостујући у јутарњем програму РТРС-а.

- Циљ Министарства здравља и социјалне заштите Српске је стандардизација здравствених услова, да услуге буду исте у свим градовима Српске, за шта је потребно улагање у медицинску опрему. Кренули смо у реорганизацију болничког сектора на иницијативу предсједника Милорада Додика 2006. године и то контуинуирано пратимо све ове године - нагласио је Шеранић.

Министар је напоменуо и да се у Српској прави мрежа ангио-сала како би се у сваком тренутку адекватно дјеловало у случају срчаног застоја. Додао је и да су ургентни блокови одвојени од болничког дијела чиме се подиже квалитет рада у здравственим установама.

Шеранић истиче да је у фокусу министарства и развој палијативне његе у Болници Невесиње и Градишка које једине у Српској имају ове одјеле.

- Њиховим проширењем, које је у плану, би се осигурала квалитетна палијативна њега у југоисточном и сјеверозападном дијелу Републике Српске - рекао је Шеранић.

Он је најавио ускоро и завршетак модернизације болница у Фочи и Зворнику.

- Захваљујем се здравственим радницима ових болница који у отежаним условима рада пружали услуге пацијентима. Такође, немјерљив допринос дале су и друге установе које су помогле у пресељењу болнице у Добоју. Сада је у тим болницама потпуно другачија организација рада - истиче министар.

Шеранић је подсјетио и да јуче потписан протокол о подршци из буџета Српске са четири повратничке општине у Федерацији БиХ - Грахово, Гламоч, Дрвар и Босански Петровац, између осталог подразумијева да се пацијенти из тих општина могу јавити у УКЦ Српске или у Приједор везано за услуге секундарне и терцијарне заштите.

Додао је и да ће протокол о пружању здравствене заштите за становнике ових општина сутра бити потисан са Институтом "Др Мирослав Зотовић".

Подсјетио је и да све труднице у Српској од 1. октобра могу дати узорке крви за пренатални тест и да је за те услуге Влада Српске издвојила и девет милиона марака за наредну годину.