latinica  ћирилица
02/10/2024 |  07:29 ⇒ 07:30 | Аутор: sputniknews.com

Иран: Напад на Израел - чин самоодбране на који имамо право

Ракетни напад Ирана на израелску територију током ноћи био је акт самоодбране Техерана и у складу је са чланом 51 Статута Уједињених нација, циљеви иранске стране били су само војне базе и објекти који имају везе са безбједношћу, изјавио је током телефонског разговора са колегама из Европе и других земаља министар спољних послова Ирана Абас Аракчи.
Иранска ракета (Фото: ЕPA/ATEF SAFADI) -
Иранска ракета (Фото: ЕPA/ATEF SAFADI)

- Исламска република је само искористила своје право на легитимну одбрану на основу члана 51 Повеље УН и (истовремено) за своје циљеве одабрала искључиво војне базе и (објекти) безбједности - цитира изјаву министра званини Телеграм канал спољнополитичког ресора Ирана.

Према информацији Министарства, Аракчи је разговарао телефоном са колегама из Велике Британије, Француске, Њемачке и низа других земаља о ракетном нападу Ирана на Израел, као и напетости у Појасу Газе и Либану.

Ирански министар је истакао да је исламска република током два мјесеца била суздржана услед "терористичког напада Израела у ком је погинуо шеф палестинског покрета Хамас Исмаил Ханије" и распламсавања од стране Тел Авива војног сукоба у Гази и Либану.

Министар је такође на крају разговора, истиче ирански ресор, поново апеловао на све земље да уложе напоре у циљу прекида ватре, спречавања напада Израела и ескалације у региону Блиског истока, посебно у Појасу Газе и Либана.

Раније је Аракчи објавио о завршетку акције Ирана. Истовремено је нагласио да ће нове провокације Тел Авива изазвати још оштрији одговор Техеран.

Иран је током ноћи извео ракетни напад на Израел, испаливши више стотина ракета, као одговор на убиство генералног секретара Хезболаха Хасана Насрулаха и лидера политичког крила Хамаса Исмаила Ханије.