latinica  ћирилица
01/10/2024 |  21:20 ⇒ 02/10/2024 | 01:11 | Аутор: Агенције

Иран запријетио нападом; ИДФ: Одговорићемо гдје год, кад год и како желимо (ФОТО/ВИДЕО)

Израелска војска саопштила је да су лансиране балистичке ракете из Ирана на Израел. Ројтерс наводи да се у Јерусалиму и другим израелским градовима чују сирене за ваздушну опасност. Иранска револуционарна гарда потврдила је нападе и упозорила да ће, ако Израел узврати, одговор Техерана бити "разорнији и погубнији", преноси иранска државна телевизија.
Ракете (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI) -
Ракете (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

Иран запријетио снажним нападом у случају интервенције земаља које подржавају Израел

Иран је вечерас запријетио снажним нападом својих оружаних снага у случају директне војне интервенције земаља које подржавају Израел, јавила је агенција Фарс.

- У случају директне интервенције земаља које подржавају (израелски) режим, њихови центри и интереси у региону ће се, такође, суочити са снажним нападом оружаних снага Исламске Републике Иран - наведено је у саопштењу оружаних снага Ирана, преноси Тајмс оф Израел.

Трамп: Свијет је у пламену, а америчко руководство је одсутно

Бивши амерички предсједник и кандидат републиканца на предстојећим предсједничким изборима Доналд Трамп оцијенио је, поводом иранског ракетног напада на Израел, да је "свијет у пламену", а да је америчко руководство "одсутно".

- Под предсjедником Трампом нисмо имали рат на Блиском истоку - истакао је Трамп говорећи о себи у трећем лицу и понављајући тврдње да се Хамасов напад на Израел 7. октобра прошле године не би догодио да је он био у Бијелој кући, преноси Ројтерс.

"Међу метама иранског напада и сједиште Мосада у Тел Авиву"

Мета су били су аеродроми и писте за полетање, али и канцеларије израелске међународне обавјештајне службе Мосад, пренио је ЦНН.

- Мета (иранског напада) било је и сједиште Мосада, које се налази у сјеверном дијелу Тел Авива, у густо насељеном подручју, и постоји забринутост, и поред тога што то Иран сматра војном метом, то је густо насељено подручје на којем живи пуно цивила - рекао је новинар ЦНН-а у Тел Авиву Џим Шијуто.

Нетањаху: Иран је направио велику грешку вечерас и платиће за то

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је, након иранског ракетног напада на Израел, да је Иран вечерас направио "велику грешку" и да ће "платити за то".

Нетањаху је, на отварању састанка безбједносног кабинета у Јерусалиму, истакао да вечерашњи напад на Израел није успио, пренио је Тајмс оф Израел.

Израелска војска: Одговорићемо гдје год, кад год и како год желимо

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је да ће Израел изабрати како и када ће одговорити на вечерашњи ирански напад.

Хагари је рекао да је био мали број погодака у центру Израела и у јужном Израелу од 180 балистичких пројектила испаљених на Израел, пренио је Тајмс оф Израел.

- Већину пројектила пресрели су Израел и одбрамбена коалиција предвођена Сједињеним Америчким Државама - истакао је портпарол ИДФ-а.

Хагари рекао да је напад тешка и опасна ескалација и да ће имати посљедице.

- Наше одбрамбене и офанзивне способности су на највишем нивоу спремности. Наши оперативни планови су спремни. Одговорићемо гдје год, кад год и како год желимо, у складу са директивом Владе Израела - нагласио је он.

Иранска револуционарна гарда: Око 90 одсто ракета лансираних на Израел погодило циљев

Иранска револуционарна гарда саопштила је да је 90 одсто ракета које је Иран вечерас лансирао против Израела успјешно погодило своје циљеве.

У саопштењу објављеном на државној телевизији наведено је да је напад био усмјерен на ваздушне и радарске базе, као и на безбједносни апарат који је планирао убијање високих личности Хамаса и Хезболаха, преноси Тајмс оф Израел.

Наводи се и да Иран има право да се брани према међународним прописима.

Иранска телевизија је приказала и снимке лансирања ракета са неидентификованих локација у Ирану.

Орбан осудио напад на Израел

Предсједник Владе Мађарске Виктор Орбан осудио је напад валистичким ракетама на Израел.

Гутереш и Борељ осудили ирански напад балистичким ракетама на Израел

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш осудио је вечерас "проширивање сукоба на Блиском истоку, ескалацијом за ескалацијом", након што је Иран испалио балистичке ракете на Израел.

- Ово мора да престане. Апсолутно нам је потребан прекид ватре - навео је Гутереш у саопштењу, а преноси Ројтерс.

Захарова: Вашингтон беспомоћан у рјешавању криза 

Ирански ракетни напад на Израел говори о тоталном неуспјеху администрације америчког предсједника Џозефа Бајдена на Блиском истоку, оцијенила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

- Крвава драма која се тек развија. Нејасне изјаве Бијеле куће демонстрирају потпуну беспомоћност у рјешавању криза - написала је Захарова на друштвеној мрежи "Телеграм".

Остин у разговору са Галантом поновио чврсту посвећеност САД одбрани Израела

Амерички министар одбране Лојд Остин разговарао је вечерас са израелским министром одбране Јоавом Галантом убрзо након иранског ракетног напада на Израел, изјавио је портпарол Пентагона Пет Рајдер.

Остин је поново чврсту посвећеност САД одбрани Израела и нагласио да су САД и даље добро позициониране на Блиском истоку да бране америчку имовину и Израел, истакао је Рајдер, а преноси Тајмс оф Израел.

Пентагон: Амерички разарачи испалили десетак пројектила пресретача на иранске ракете

Америчко министарство одбране саопштило је да су разарачи америчке морнарице позиционирани у региону Блиског истока испалили десетак пројектила пресретача на ракете које су вечерас испаљене из Ирана на Израел.

Америчка војска у том подручју није користила никаква друга средства, изјавио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер, оцијенивши да је ријеч о ''значајном'' иранском нападу.

Вашингтон позвао све нације свијета да осуде иранске нападе

Сједињене Државе позвале су све нације свијета да им се придруже у осуди иранског напада на Израел након што је Техеран испалио бројне балистичке ракете на Израел.

Нема информација о страдању држављана БиХ у Израелу

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је вечерас да нема информација о страдању држављана БиХ у ракетном нападу Ирана на Израел.

Саливен: Чини се да је напад Ирана на Израел одбијен, пратимо ситуацију

Амерички савјетник за националну безбједност Џејк Саливен изјавио је вечерас да се чини да је напад Ирана на Израел одбијен, иако администрација предсједника САД Џозефа Бајдена и даље прати ситуацију.

Саливен је осудио напад Ирана балистичким ракетама на Израел као значајну ескалацију, додајући да изгледа да је Израел побиједио без губитака живота.

- Ово је значајна ескалација од стране Ирана, значајан догађај, а подједнако је значајно и то што смо успјели да искорачимо са Израелом и створимо ситуацију у којој нико у Израелу није страдао у овом нападу - рекао је Саливен.

Пезешкијан: Иран одговорио на агресију израелског режима, не улазите у сукоб са нама

Предсједник Ирана Масуд Пезешкијан изјавио је, након што је Иран лансирао ракете на Израел, да је Иран одговорио на "агресију израелског режима", да је то само дио моћи Ирана и поручио Израелу да не улази у сукоб са Техераном.

- На основу легитимних права и у циљу мира и безбедности Ирана и региона, дат је одлучан одговор на агресију ционистичког режима - написао је Пезешкијан на друштвеној мрежи Икс.

Према његовим речима, акција је спроведена у циљу одбране интереса и грађана Ирана.

Јордан: Пресрели смо иранске ракете и дронове који су ушли у наш ваздушни простор

Управа за јавну безбједност Јордана саопштила је вечерас да је њена противваздушна одбрана пресрела ракете и беспилотне летјелице док је Иран нападао Израел.

- Краљевско јорданско ваздухопловство и системи противваздушне одбране одговорили су на бројне ракете и дронове који су ушли у јордански ваздушни простор - наводи се у саопштењу, а преноси Тајмс оф Израел.

Израел је саопштио да је током вечерашњег напада из Ирана испаљено око 180 балистичких пројектила.

У терористичком нападу у Тел Авиву погинуло шест, повријеђено девет људи

У терористичком нападу изведеном у јужном дијелу Тел Авива, Јафи, погинуло је шест особа, саопштила је израелска полиција.

У нападу је повријеђено девет особа, навела је полиција, а преноси Тајмс оф Израел.

Један од нападача је био наоружан јуришном пушком, док је други имао нож.

Израелски ваздушни простор поново отворен

Израелски ваздушни простор је поново отворен након ракетног напада Ирана, саопштила је израелска ваздухопловна управа.

Очекује се да ће полијетање и слијетање авиона бити настављено у наредних сат времена, преноси Тајмс оф Израел.

Становници су недавно обавијештени да могу напустити склоништа за сат времена.

Портпарол ИДФ-а: Нема додатних пријетњи из Ирана, овај напад ће имати посљедице

Портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари изјавио је, након вечерашњег ракетног напада Ирана на Израел, да тренутно нема додатних пријетњи према Израелу из Ирана, што указује да је ракетни напад завршен.

Становници су недавно обавијештени да могу напустити склоништа за сат времена, преноси Тајмс оф Израел.

Николић: У сталном смо контакту са нашим држављанима у Израелу

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић изјавио је вечерас за Танјуг, након ракетног напада Ирана на Израел, да је амбасада Србије у сталном контакту са држављанима Србије у Израелу и да им је прослиједила упутства.

САД: Бајден наредио америчкој војсци да помогне у одбрани Израела

Амерички предсједник Џозеф Бајден наредио је америчкој војсци да помогне у одбрани Израела од иранских напада и обори ракете које циљају на Израел, саопштила је Бијела кућа.

Бајден и потпредсједница Камала Харис прате ирански напад на Израел из ситуационе собе Бијеле куће и редовно добијају новости од свог тима за националну безбједност, додаје Бијела кућа, преноси Ројтерс.

Иран ласнирао на десетине пројектила, упозорава на разорнији одговор ако Израел узврати

Иранска Револуционарна гарда саопштила је да је испалила десетине пројектила према Израелу и упозорила да ће, ако Израел узврати, одговор Техерана бити још "разорнији и погубнији“, преноси иранска државна телевизија.

Израелска војска позвала на евакуацију у склоништа док траје ирански ракетни напад

ИДФ је објавио да је ракетни напад Ирана на Израел у току.

- Од вас се тражи да останете у заштићеном подручју до даљњег - наводи се у саопштењу израелске војске становништву.