latinica  ћирилица
01/10/2024 |  19:47 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Бањалука: Завршена прва фаза највећег градског парка

У Бањалуци је данас отворена прва фаза највећег градског парка са вјештачким језером код тржног центра Делта планет.
Отварање парка код ТЦ Делта - Фото: РТРС
Отварање парка код ТЦ ДелтаФото: РТРС

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је Бањалука након пола вијека добила највећи градски парк, који је четири пута већи од Парка "Младен Стојановић".

- Ово није само највећи градски парк Бањалуке, него и цијеле Репубике Српске и шире од тога. Простире се на невјероватних 180 хиљада метара квадратних повришине, јединствен по садржају, љепоти и функционалности. Заиста права идила и зелена оаза. Кроз вријеме ће бити све љепши и љепши, јер ће да расте и буја дрвеће и зеленило - рекао је Станивуковић.

Додао је да је изграђено и прво вјештачко језеро са пјешачким мостом и водоскоцима, те да су ово будуће разгледнице Бањалуке.

- Овдје је и најопремљенија теретана на отвореном, дјечије игралиште, стазе за шетњу, рекреацију и трчање, простор за сунчање и одмарање, кафе – бар, као и парк за псе. За сваког понешто да овдје ужива. Овдје имамо и простор за организацију највећих догађаја и концерата. Дакле, добили смо много овим парком и ово је осма зелена оаза коју смо уредили у ове протекле четиири године - нагласио је Станивуковић.

Навео је да након прве фазе радова, наредне године слиједи друга која предвиђа сам долазак до Врбаса и трећа, која обухвата изградњу моста до насеља Борик и допуњавање парка другим садражајима.

Парк се за сада назива градским парком, а према ријечима Станивуковића, у наредном периоду размотриће се приједлози за назив, међу којима и његов приједлог да се парк назове по светитељу Платону бањалучком.