latinica  ћирилица
01/10/2024 |  18:54 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Хоће ли Аустрија и даље обучавати кадрове из БиХ након скандала с руковањем? (ВИДЕО)

Мук у Министарству одбране у Савјету министара, након што је бошњачки кадет на церемонији завршетка обуке на војној академији у Аустрији одбио, из вјерских разлога, да се рукује са министарком одбране Клаудијом Танер.
Оружане снаге БиХ - Фото: СРНА
Оружане снаге БиХФото: СРНА

Замјеник министра одбране Александар Гогановић упозорава да би добри односи са Аустријом били додатно нарушени ако министар Зукан Хелез, након скандала, тог кадета прими у професионалну службу.

Бивши министар одбране Марина Пендеш каже за РТРС да су свим припадницима Оружаних снага гарантована вјерска права и слободе, али то не значи да је БиХ исламска земља.

Због шеријата, очигледно прихваћеног код младих Бошњака, избио је међународни проблем између Беча и Сарајева. Кадет Оружаних снага БиХ, вођен исламским законима, одбио је да се рукује са аустријском министарком одбране, јер је жена. Поступак 24-годишњег Бењамина Фукеља из Сарајева шокирао је и Танерову и цијелу Аустрију.

- Очекујем од министра одбране Зукана Хелеза да подузме све законом предвиђене мјере против таквих људи, јер БиХ није исламска земља, ми смо секуларна земља. За мене је то један скандал, срамотно, осратмотио је не само свој народ већ Министраство одбране, Оружане снаге и Босну и Херцеговину - истиче Пендеш.

Скандал може бити већи ако бошњачки кадет који је одбио руковање буде примљен у Оружане снаге. Хелез се не оглашава, из Министарства одбране нису одговорили на наше питање хоће ли с тим кадетом бити потписан уговор о пријему у војну службу. Замјеник министра упутиће извињење војном изасланику Аустрије у БиХ.

- Ако министар Хелез ипак одлучи да потпише уговор с овим кадетом, а да прије тога не расправљамо о томе на стручном колегију гдје бих ја тражио да се вјерске службе изјасне о овом питању, сигурно да ће нарушити углед Оружаних снага и добре односе са Аустријом - каже Гогановић.

Аустријски медији расписали су се о скандалу на престижној Терезијанској војној акадамији у Бечком Новом Мјесту на којој се школују кадрови из земаља Западног Балкана, укључујући и БиХ. Наслови "Муслимански официр из БиХ одбио да се рукује са министарком Танер" не доприносе добрим односима и кваре слику о бројној дијаспори с ових простора која живи у Аустрији.

- На овај начин увријеђен је домаћин и Министарство одбране Аустрије, нарушава углед свих кадета који посвећено раде и извршавају своје обавезе, тако да овакве врсте инцидената не доприносе даљим добрим односима Аустрије и БиХ - истиче Младен Филиповић, шеф Предсјеставништва Републиек српске у Аустрији.

Одбити да се рукујеш само зато што је с друге стране жена и то правдати вјерским разлозима заправо је доказ да је радикални ислламизам стање духа код младих људи у Сарајеву, сматра експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

- Објективна политичка стварност у БиХ је таква да су стасале нове генерације научене и одгајане у духу одреда Ел Муџахидин или раније 13 СС ханџар дивизије и да су потпуно исламског духу изашле у свијет управо с циљем стварања тако схваћеног ислама - додаје Галијашевић.

Извињење замјеника министра одбране Славена Галића који је присуствовао церемонији окончања војне обуке, није ублажило скандал. Сада је питање хоће ли убудуће Аустрија прихватити да обучава кадрове из БиХ на својој војној академији након бламаже коју је приредио бошњачки кадет из Сарајева.