latinica  ћирилица
01/10/2024 |  18:47 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Градска управа у Бањалуци извлачи милионе од грађана за пословни простор за приватни вртић (ВИДЕО)

Нови примјер самовоље, незаконитог дјеловања и скупљања политичких поена градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића. Овај пут - на оним најмлађим суграђанима.
Бањалука-Градска управа - Фото: РТРС
Бањалука-Градска управаФото: РТРС

Градска управа на челу са Станивуковићем отвара вртиће мимо свих законских процедура, без употребних дозвола. Не воде рачуна чак ни о безбједности дјеце, која би требало да бораве у тим предшколским установама. Такође, неке јавне вртиће смјестио је у приватне објекте за које град у наредне двије деценије треба да из буџета издваја 20.000 КМ мјесечно.

Због тога је ресорно министарство послало инспекцију, а предсједник градске Скупштине Љубо Нинковић најавио кривичне пријаве против одговорних.

Ако сте помислили да након бројних незаконитих пројеката Градске управе и градоначелника Бањалуке не може горе, Станивуковић нас је разувјерио - може. Под изговором бриге за најмлађе Бањалучане, кренуо је у отварање вртића. И то би била одлична вијест да и овај пут није одлучио да по старој пракси заобилази надлежне градске и републичке институције, крши законе и правилнике и себе ставља изнад свих. Примјер први - за неколико дана, како је најавио, требало би да буде отворен вртић у бањалучком насељу Паприковац. Градска управа са тим није упознала ни Министраство просвјете и културе, ни Центар за предшколско васпитање и образовање.

- Више би то могла да назовем неком самовољом и незаконитим поступањем, него бригом за грађане. Питали смо и Центар за предшколско васпитање, ни они нису упознати, а инспекција ће да оде - рекла је министарка просвјете Жељка Стојичић.

Мирјана Крчмар из Центра за предшколско васитање додаје да би се ово више могло назвати приватним вртићима градоначелника за које Град издваја 20.000 КМ мјесечно и поред свих градских простора.

За изнајмљивање приватног простора Бањалучани ће тако, за 20 година, морати да плате готово пет милиона КМ који ће завршити у џепу политичара блиског Станивуковићу, иако нису у истој партији. Због свега, предсједник градске Скупштине најављује нову кривичну пријаву против градоначелника. Пита зашто је Комисија мимо процедура расписала јавни позив за понуде за закуп приватног простора.

- Ово нико нормалан не би урадио и потписао, а циљ је да се у наредних 20 година кроз одређену имовину омогући извлачење новца из буџета - каже Нинковић.

Жељели смо да о свему овоме чујемо и мишљење градоначелника. Када је чуо питање, није баш био расположен за изјаву.

Одговор за вртић у бањалучком насељу Паприковац нисмо добили, као ни за предшколску установу која је отворена у подручној Основној школи у Новоселији. Треба ли да поновимо да је и то рађено мимо законских процедура? Из Градске управе јуче су обманули и нашу новинарску екипу. Рекли су да неће отварати вртић, али када су нам видјели леђа, брже-боље, то су ипак учинили. Одговорност је и на Данијели Мирковић, директорки школе у којој је вртић смјештен, која данас тврди да је вртић отворен, али није почео са радом.

- Никакве информације нисам дала, нити сам причала било коме шта, а вртић је отворио градоначелник, нисам га отворила ја. Није вртић почео са радом, то је само објекат - каже Мирковићева.

Иако се Мирковићева прави немушта, демантују је позиви које је слала на одређене адресе за овај догађајм у којима је наведено: "Обавјештамо вас да смо данас телефонским путем од Градске управе Бањалука обавијештени да је за понедјељак, 30. септембра, планирано отварање вртића у нашој подручној школи у Новоселији".

И поново није испоштована законска процедура да би ова установа могла бити отворена - нити је консултовано ресорно министарство ни Центар за предшколско образовање, барем како тврде из ових институција.

Из Центра за предшколско васпитање питају и како градоначелник најављује да ће у три вртића смјестити 400 до 600 дјеце и на тај начин умањити више од 2.000 захтјева за предшколске установе, ако се зна да је по закону за свако дијете потребно 2,5 квадратна метра простора. Да ли све мање води рачуна о безбједности дјеце или су градоначелнику једина брига политички поени, а не безбједност дјеце.