latinica  ћирилица
01/10/2024 |  17:41 ⇒ 19:01 | Аутор: СРНА

Вучић: О рату се прича у Приштини, а не у Београду

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија не воли и не планира да ратује и да, када је ријеч о Косову и Метохији, само жели да сачува своје виталне интересе поштујући Албанце.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Вучић је рекао новинарима у Женеви да се о рату прича у Приштини, а не у Београду.

- Ми не волимо да ратујемо и не планирамо да ратујемо, ми само желимо да сачувамо свој Устав, своје виталне, националне и државне интересе поштујући Албанце, разговрајући и рјешавајући проблеме кроз дијалог. Плашим се да дијалог нисмо имали зато што једна страна, а то није српска, тај дијалог није жељела - рекао је Вучић.

Он је изразио увјерење да ће се прилике промијенити у будућности и да ће у Приштини бити некога ко ће добро разумјети да од дијалога и компромисних рјешења могу сви да имају корист.

- То да се претњама ствари рјешавају, етничким чишћењем Срба, прије свега са сјевера Косова и Метохије, то није озбиљна политика и неће донијети добре резултате - поручио је Вучић.

Упитан за Албанце на југу централне Србије, Вучић је најавио да ће ускоро посјетити Прешево и Бујановац.

Он је указао да Београд пажљиво слуша све људе у Прешеву и Бујановцу и њихове примједбе, те напоменуо да су демонстрације дозвољене у Србији, за разлику од ситуације у Приштини, те да Београд нема проблем кад Албанци демонстрирају.

- Мислим да су то више демонстрације које се тичу губитка власти прокуртијевих снага, нарочито у Бујановцу – не свиђају им се Албанци који су, заједно са Србима на власти у Бујановцу - рекао је Вучић.

Он је оцијенио да је најважније да се у Бујановац, али и у Прешево доведе неки од великих инвеститора.

- Ишао сам у неколико наврата у Бујановац и чинио да једнако буду асфалтирана и српска и албанска села. Ускоро ћемо да обновимо једну школу у једном од албанских села. Наставићемо да улажемо новац, да помажемо народу који доље живи и да наставимо заједнички живот - рекао је Вучић.