latinica  ћирилица
01/10/2024 |  17:01 ⇒ 17:19 | Аутор: СРНА

Југовић и Шкипина са руководствима приватних вртића: Од новембра већа субвенција

Начелник општине Пале Бошко Југовић и народни посланик Дамјан Шкипина договорили су на данашњем састанку са руководствима приватних вртића "Бамби" и "Цврчак" да субвенција, коју издваја Општина, од новембра буде 80 КМ по дјетету.
Југовић и Шкипина са руководствима приватних вртића - Фото: СРНА
Југовић и Шкипина са руководствима приватних вртићаФото: СРНА

На састанку је наглашено да је циљ додатног субвенционисања рада приватних вртића да се амортизују њихови трошкови који утичу и на формирање цијене боравка дјеце у вртићу.

Уговор о већем износу субвенције биће на снази до краја године, а у јануару 2025. разматраће се могућност њеног поновног повећања.

Такође, на састанку је било ријечи и о побољшању услова боравка паљанских малишана у приватним вртићима како би они у што скорије вријеме били изједначени са условима боравка дјеце у Дјечијем центру "Бубамара", које је у власништву општине.

Договорено је и да буде направљен централни списак дјеце која чекају на мјесто за боравак у вртићима, да се не би дешавало да једно дијете чека на списку и за приватни вртић и вртић у власништву општине.

Саговорници су оцијенили да би израдом централног списка малишана који чекају на мјесто у вртићу добили јединствену евиденцију и не би се дешавало да једно дијете буде истовремено у реду чекања на мјесто у три постојећа вртића на Палама.

Југовић и Шкипина су нагласили да имају разумијевања за родитеље најмлађих суграђана и зато настоје да изнађу начин да има ријеше или олакшају проблеме у вези са добијањем мјеста за дијете у вртић.

Општина Пале је у протеклом периоду финансирала изградњу потпуно новог и савременог објекат Дјечјег центра "Бубамара", као и адаптирање и опремање просторија у ОШ "Мокро", гдје је смјештено одјељење у којем борави више од тридесетак малишана из овог насеља.

Такође, актуелна власт у општини Пале је 2022. први пут увела субвенцију за боравак сваког дјетета у приватним вртићима.

Захваљујући актуленој локалној власти, ова општина спада у ред водећих локалних заједница када је ријеч о подршци предшколском васпитању и једна је од ријетких која у оваквом обиму помаже и вртићима и корисницима њихових услуга.

Југовић и Шкипина су изразили задовољство због чињенице да се у овој општини сваке године рађа све више дјеце, а подршка коју показују говори у прилог чињеници да општинска власт предвођена СНСД-ом води рачуна о ономе по чему се мјери највеће богатство сваког друштва, а то су дјеца.

Руководства вртића "Бамби" и "Цврчак" изразили су захвалност Југовићу и Шкипини, истичући да је руководство општине Пале увијек знало да препозна и рјешава проблеме са којима се приватни вртићи сусрећу у свом раду.