latinica  ћирилица
01/10/2024 |  16:44 ⇒ 16:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Србија ће дуплирати новац који се улаже у ЦЕРН (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је данас у Женеви на обеиљежавању 70 година постојања Европске организације за нуклеарна истраживања - ЦЕРН да ће Србија двоструко повећати новац који се улаже у ЦЕРН и позвао све земље чланице да повећају та средства.
Вучић у Женеви (Фото: TANJUG/CERN, screenshot/ nr) -
Вучић у Женеви (Фото: TANJUG/CERN, screenshot/ nr)

Вучић је честитао ЦЕРН-у годишњицу и истакао да представља земљу која је пуноправни члан, као и да многи српски физичари и инжењери долазе ту и сарађују са ЦЕРН-ом.

- Могу вам рећи да се у мојој земљи суочавамо са великим проблемом у погледу образовања и да смо научили много од Урсуле вон дер Лајен и Швајцарске о систему дуалног образовања - рекао је Вучић.

Указао је и да због развоја вјештачке интелигенцији и производње електричних возила неће моћи у Србији да произведе довољно струје у будућности ако не доведу модуларне нуклеарне реакторе у Србију.

- А како то да урадимо, јер сваке године имамо све мање и мање нуклеарних физичара, нуклеарних инжењера, а у исто вријеме губимо студенте рударства и геологије, јер је то постало чудно и непопуларно због овог популарног зеленог покрета. Не знам шта ћемо да радимо, али видим да, а не говорим само у име моје земље, већ и у име цијеле Европе, да многи бројеви тих научника опадају, док код Кинеза тај број расте, ми немамо то што они имају и сви се понашамо помало размажено као да је све добро и у реду и да ће све бити боље - навео је Вучић.

Нагласио је да је ЦЕРН најбољи примјер по ономе што су урадили, као и да се Србија управо томе придружила.

- Али молим вас да само видимо шта можемо да учинимо, а треба да учинимо много више како бисмо преживјели. Урсула је рекла вама најбољу вијест, а то је да ће издвојити више новца за ЦЕРН. Ми дајемо мали допринос, али редовно плаћамо све наше обавезе и двоструко ћемо повећати ниво новца који ћемо уложити у ЦЕРН. То ће и даље бити безначајно у поређењу са оним што је Урсула обећала, али ако би сви остали учинили исто, то неће бити тако безначајно - поручио је Вучић.