latinica  ћирилица
01/10/2024 |  15:59 ⇒ 19:09 | Аутор: РТРС

Одбор за заштиту Купусишта позвао инспекцију да испита законитост радова у парку

Одбор за заштиту парка Купусиште позвао је инспекцијске органе да у оквиру својих надлежности испитају законитост свих изведених грађевинских радова у овом парку.
Парк ћирилице - Фото: РТРС
Парк ћирилицеФото: РТРС

Одбор је, како кажу, након јучерашњег "отварања" већ постојећег парка Купусиште, изразио огорчење што су градске власти биле одлучне у намјери да игноришу бројне примједбе грађана на концепт, локацију и идејно рјешење новог уређења парка.

- Подсјећамо јавност да су јучерашњем догађају претходиле бројна обраћања Градској управи од самог почетка спомињања "изградње" ћириличног парка гдје је тражена на увид документација, примједбе Савјета МЗ Центар 1 у вези са намјераваним радовима, јавна расправа о регулационом плану 19.8. гдје су учесници изнијели примједбе на концепт уређења, протест грађана који се одржао 22.8. те да је 12.9. Збор грађана МЗ Центар 1 донио одлуке којима је затражено измјештање инсталација на примјеренију локацију и враћање Купусишта у раније стање - наводе из овог одбора.

Даље кажу да је све ово требало јасно и недвосмислено да пошаље Градској управи поруке о бесмислености овог захвата и незадовољству грађана.

- Напротив, тврдоглаво се инсистирало на уништавању зелене површине и провођењу идеје која је судећи према јучерашњем програму и учесницима имала искључиво маркетиншку сврху, а не стварање истинског споменика ћирилици. О овоме посебно свједочи чињеница да је јучерашње "отварање" било преурањено, јер су радови и даље у току - истичу из Одбора за заштиту парка Купусиште.

Истичу да ће Одбор наставити своје активности и инсистирати на спровођењу одлука Збора грађана МЗ Центар 1 од 12. септембра и поново позивају инспекцијске органе којима су се већ обраћали да, у оквиру својих надлежности, испитају законитост свих изведених грађевинских радова на овој локацији.

- Надамо се да ће се огласити и Министарство просвјете и културе и Савјет за стандардизацију језика српског народа и ђириличког писма којима смо већ указали да овакве инсталација са својим нејасним асоцијацијама нису адекватан начин заштите ћирилице као нематеријалног културног насљеђа - истичу из овог одбора.

У саопштењу указују и да наведене инсталације нису безбједне и представљају опасност за здравље дјеце, као и да чекају предузимање активности од стране надлежне инспекције којој је Омбудсман за дјецу прослиједио њихову пријаву.

- У међувремену, ради безбједности најмлађих, тражимо од Градске управе да без одлагања јавно објави све атесте везане за инсталације на Купусишту које свако игралиште мора да има - истичу се у саопштењу Одбора за заштиту парка Купусиште.