latinica  ћирилица
01/10/2024 |  15:06 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Професор Докић послао писмо подршке Тривићевој

Професор емеритус Бранко Докић упутио је кандидату за градоначелника Бањалуке Јелени Тривић писмо подршке, у којем је навео разлоге зашто ће он гласати за њу, те зашто позива и друге да учине исто.
Бранко Докић и Јелена Тривић - Фото: Уступљена фотографија
Бранко Докић и Јелена ТривићФото: Уступљена фотографија

Писмо подршке преносимо у цјелости: 

За неколико дана су локални избори у Босни и Херцеговини. Грађани Бањалуке, главног града Републике Српске, изабраће једног од четири кандидата за градоначелника. Ако се има у виду да око три четвртине својих потреба грађани задовољавају у локалној заједници, јасно је колико су предстојећи избори важни за сваког појединца. Наравно, осим градоначелника бирају се и одборници за локалне скупштине. Позиција градоначелника је најважнија, па је стога и његов избор најделикатнији. Он договара скупштинску већину и организује Градску управу. Функционисање Скупштине и Градске управе, а самим тим и свих сервиса за грађане, зависе од градоначелника.

Питање избора одборника је у великој мјери страначко питање. Дакле, за очекивати је да ће чланови и симпатизери гласати за своје партијске листе. Избор градоначелника је, по мени, лични избор сваког гласача. Наиме, градоначелник не би смио да дјелује са страначких позиција нити са позиције оних који су гласали за њега, већ у интересу свих грађана. Видјели смо, нажалост, да то у прошлости није било тако. Или су градоначелника ограничавале њихове “јаке“ партије да раде у интересу свих грађана или су их у томе спутавале њихове нереалне личне амбиције. Зато нам је потребна прекретница, заокрет за стоосамдесет степени. Ништа не би смјело да буде по старом.

Такав заокрет може да оствари само један кандидат - Јелена Тривић. То је један од разлога зашто ћу гласати за Јелену. Предсједница је партије Народни фронт и партија јој неће стајати на путу заокрета. У професионалном смислу, веома млада је остварила завидне резултате и нема никакву потребу да се преко ноћи доказује обмањујући јавност да је оно што би жељела да буде. У политици је доказала да је потпуно опредијељена за промјене, по цијену личних и породичних жртава. Народ памти да је она прије двије године побиједила на изборима за предсједника Републике Српске и да је својеврсним изборним инжињерингом буквално покрадена. Покрадена је Јелена, али су покрадени и многи гласачи широм Републике Српске, јер су њихови гласови, умјесто њој, отишли неком другом... Сада је прилика да грађани Бањалуке донекле исправе изборну неправду од прије двије године.

Својим досадашњим радом, и професионалним и политичким, Јелена је показала да зна шта не ваља и да жели то да мијења. Једна наша народна пословица каже: “Благо оном ко зна да не зна, а жели да зна.“ Нисам сигуран да њени противкандидати знају шта не знају. Напротив, неки мисле да све знају, што их чини веома опасним и за њих лично и за њихово окружење. И зато наш народ каже да су свезналице најопасније.

Локани избори у Бањалуци ће битно утицати на резултате општих избора 2026. Нећу рећи ништа ново констатацијом да је Република Српска у дубокој политичкој и економско-правној кризи. Појединци одлучују умјесто институција система. Све то се мора корјенито промијенити. То не могу они који су до сада били носиоци самовоље или су подржавали такве. То могу само они који су опредијељени да неограничену моћ појединаца пренесу на локалне, ентитетске и државне институције. Од понуђених кандидата за градоначелника Бањалуке, то може само Јелена Тривић. Прво у Бањалуци, а потом, на крилима тих промјена, и у цијелој Републици Српској. Ако Јелена не побиједи, бојим се да ће опозиција бити потпуно маргинализована и од промјена неће бити ништа. Напротив, садашњи властодршци биће додатно окуражени и још брже вући Републику Српску у понор у ком можемо да будемо потпуно заглављени.

Истакао сам само најважније због чега треба гласати за Јелену Тривић. Знам да ће неки овоме опонирати нечим што им се не свиђа код Јелене. И то је логично. Али то ће ме само подсјетити на сљедећу сјајну мисао владике Николаја Велимировића: “Очигледнији је храст него жир на храсту. Очигледнији је човјек него рука човјека. Но кад се човјек загледа у жир на храсту, жир му постаје очигледнији од храста. Кад се загледа у руку, рука му постаје очигледнија од човјека.“ Драги грађани Бањалуке, не загледајете се у ситнице, загледајте се у суштину, загледајте се у своју будућност.