latinica  ћирилица
01/10/2024 |  14:02 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

Сурјан код Мркоњић Града: Спомен обиљежје за седам српских цивила који су спаљени (ФОТО)

У засеоку Грмаш у Сурјану код Мркоњић Града откривено је спомен обиљежје за осам цивилних жртава Одбрамбено-отаџбинског рата. Њих су на звјерски начин, почетком октобара 1995. године, за вријеме окупације мркоњићке општине, у породичној кући Пантелије Грмаша запалили припадници Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране.
Сурјан, спомен плоча - Фото: РТРС
Сурјан, спомен плочаФото: РТРС

Запаљени су: Пантелија и Сава Грмаш, Јелка и Радојка Јоргановић, Бранко Кудра, Невенка и Бранко Рожић и њихова кћерка Радојка, која је била у инвалидским колицима. За злочин нико није одговарао.
- Запаљени, изгорјели. Ја сам само нашао кости. Скелета сам нашао 30 центиметара најдужи. Од оца сам златни зуб нашао. Тако смо пребрали, тражили - каже Неђо Грмаш.

Сурјан, спомен плоча

Запаљени су: Пантелија и Сава Грмаш, Јелка и Радојка Јоргановић, Бранко Кудра, Невенка и Бранко Рожић и њихова кћерка Радојка, која је била у инвалидским колицима.

- Ово је једно од стратиша гдје су Срби на најгниснији начин убијени и на крају спаљени.  спаљени. Најмање што можемо да урадино да на овај начин одамо почаст - рекао је Драган Вођевић, началник општине Мркоњић Град.

За злочин у засеоку Грмаш у Сурјану код Мркоњић Града још нико није одговарао.