latinica  ћирилица
01/10/2024 |  13:36 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Рок за фискализацију прве групе обвезника у Српској истиче 17. децембра

Рок за фискализацију прве групе обвезника у Републици Српској истиче 17. децембра, те из Пореске управе апел обвезницима да се пријаве у што краћем року.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

За нови систем фискализације до сада је пријављено око 18.300 обавезника.

У наредна два и по мјесеца у процес фискализације треба да приступи још око 12 хиљада пореских обвезника.

Нови систем фискализације омогућиће бољу контролу пореских обвезника. Уведеним новинама осигурано је да Пореска управа може да утврди да ли су обвезници на приходе, по основу оствареног промета, платили потребне пореске обавезе, рекла је за наш Радио, помоћник директора Пореске управе, Перса Паић.

- Значајно је да сваки купац може да провјери да ли је валидан сваки фискални рачун који посједује. Сви ти рачуни сада се евидентирају на серверу Пореске управе, а QR код који се налази на њима и омогуаћава провјеру исправности. Задовољни смо бројем купаца који су провјеравали рачуне, који су им уручени приликом куповине.

И овим путем позивамо купце да током сваке куповине скенирају добијене QR кодове, те да пријаве сваку, евентуалну, неправилност.

Према Правилнику о динамици фискализације, рок за објављивање јавног позива за другу групу обвезника, помјерен је са 29. септембра ове године на 29. јануар наредне године, подсјетила је Паићева, гостујући у програму нашег Радија.

- На неки начин, управо из тог разлога продужен је рок за фискализацију друге групе обевезника - првенствено да се стабилизује фискализација прве групе и да се утрвди ко су та лица. Након тога одредиће се и обвезници који припадају другој групи - сви они који врше промет роба и услуга.

Пореска управа успоставила је и регистар обвезника фискализације, који су раздвојени од оних који немају ту обавезу. Ове обавезе ослобољене су дјелатности попут банкарства и осигурања, као и пољопривредни произвођачи.