latinica  ћирилица
01/10/2024 |  12:44 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Филиповић: Важно да филм "Свједок" погледа што више људи ван БиХ

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић рекао је да је веома важно што је филм "Свједок" о српском страдању у посљедњем рату приказан у Бечу, поручивши да га треба погледати што већи број људи ван БиХ.
Филм "Свједок" - Фото: РТРС
Филм "Свједок"Фото: РТРС

Након премијере "Свједока" у Бечу, коју је организовало Представништво Српске, Филиповић је истакао да овај филм кроз документарну форму на веома потресан, али и потпуно објективан начин, доноси важне истине о страдању српског народа током посљедњег рата, саопштено је из Представништва.

- Веома је значајно да овај филм погледа што више људи, а нарочито је важно да се приказује ван граница Републике Српске и БиХ - оцијенио је Филиповић.

Филм режисера Дениса Бојића реализован је у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Говори о страдању српског народа током ратних дешавања деведестих година на простору бивше Југославије и базиран је на документацији и свједочанствима специјалисте судске медицине из Београда доктора Зорана Станковића.

- Радећи на више од 50 масовних гробница и обдукцију више од 7.500 жртава, доктор Зоран Станковић једина је особа која је на овакав начин свједочила о размјерама страдања српског народа. Нажалост, доктор Станковић преминуо је непосредно пред почетак снимања филма - рекао је Бојић.

Уз архивски материјал и архивска свједочанства доктора Станковића, у филму су учествовали чланови његове најуже породице и његовог обдукционог тима, али и новинари, сниматељи, адвокати.

Филм доноси и свједочења преживјелих чланова породица жртава који су говорили о трагичним судбинама чланова својих породица и личним страхотама кроз које су пролазили у процесима идентификације.

Бојић је подсјетио да је филм "Свједок" историјски документ који показује истину о страдању Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату, а приказан је кроз ратни пут и историјски портрет доктора Станковића.

- Овај филм представља својеврсну колективну исповијест српског народа о његовом страдању, те истовремено причу о човјеку који се игром судбине нашао у вихору ратних дешавања, човјеку који је радећи часно свој посао, на себе и кроз себе преузео свједочанство о ужасима рата - рекао је Бојић.