latinica  ћирилица
01/10/2024 |  12:34 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Данас Међународни дан старијих особа

Црвени крст Републике Српске данас обиљежава Међународни дан старијих особа, а у оквиру тога биће организоване посјете и дружења са корисницима програма кућне његе и лицима која бораве у старачким домовима.
Црвени крст Српске данас обиљежава Међународни дан старијих особа - Фото: СРНА
Црвени крст Српске данас обиљежава Међународни дан старијих особаФото: СРНА

Овогодишњи мото обиљежавања је "Достојанствено старење".

Из Црвеног крста Српске су навели да кроз програме и активности посебну пажњу посвећују становништву треће животне доби.

- Имајући у виду тешку социјално-економску ситуацију, посебно је угрожено достојанство старијих који нису радно способни да обезбиједе егзистенцију. Ово је још један разлог да им се посвети пажња и да се у свим срединама ангажују они који могу да допринесу да се њихова ситуација побољша - истакнуто је у саопштењу.

Из ове хуманитарне организације су навели да је током цијеле године потребно, у сарадњи са надлежним институцијама, континуирано радити на томе да се широј јавности скрене пажња на специфичности животних услова и потреба старијих људи.

Поручили су да је важно и да се сви друштвени фактори укључе у стварање и његовање хуманијег односа према старијима, као и побољшање услова у којима живе.

Црвени крст Српске у складу са резолуцијом УН, коју је прогласила Генерална скупштина овог тијела 14. децембра 1990. године, како би нагласила важност обезбјеђења животне средине прилагођене потребама и способностима особа треће животне доби, обиљежава Међународни дан старијих особа.