latinica  ћирилица
01/10/2024 |  12:34 ⇒ 12:38 | Аутор: sputniknews.com

Рјабков: Русија се спрема за дуготрајну конфронтацију са САД

Русија се спрема за дуготрајну конфронтацију са САД, изјавио је замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
Сергеј Рјабков (фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV) -
Сергеј Рјабков (фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV)

- Са посланицима Државне думе смо анализирали ситуацију, размијенили смо мишљења о томе какви су изгледи за побољшање наших односа са САД, између осталог и у свјетлу предстојећих избора у САД 5. новембра. Мислим да не треба гајити неке посебне илузије, с обзиром на двопартијски антируски консензус у Америци. Треба се припремати за дуготрајну конфронтацију са том земљом. Спремни смо за то у сваком смислу. Шаљемо све сигнале упозорења нашем противнику како не би потцијенио нашу одлучност - рекао је Рјабков.

Такође је додао да се жеља САД да нанесу Русији стратешки пораз неће остварити, али да не треба потцјењивати ризике повезане са таквим тежњама.

Рјабков је такође казао да је предсједник Русије Владимир Путин детаљно означио правце обнове нуклеарне доктрине, те да се очекује одговарајући указ.

Руски предсједник је на сједници Савјета безбједности о нуклеарном обуздавању предложио да се унесе низ појашњења по питању услова примјене нуклеарног оружја.

Путин је истакао да Русија задржава право да употријеби нуклеарно оружје приликом агресије на њу, између осталог и ако непријатељ буде користио конвенционално оружје - ако то буде представљало пријетњу виталним интересима државе.