latinica  ћирилица
01/10/2024 |  12:09 ⇒ 12:10 | Аутор: sputniknews.com

Послије пет година Ђоковић поново на мастерсу у Шангају

Послије пет година Новак Ђоковић поново ће играти на мастерсу у Шангају, али овога пута тешко га је видјети као првог фаворита јер на турнир стиже без освојене титуле током сезоне.
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Иако је и сам признао да није мотивисан за мастерсе, српском асу Шангај би могао да отвори пут за завршни турнир у Торину.

Несвакидашња сезона Новака Ђоковића постепено улази у завршницу која ће бити од велике важности за ренкинг српског аса.

Не крије Новак да га АТП листа и мастерси више не занимају, али и не одустаје потпуно од турнира што је доказао учешћем на мастерсу у Шангају.

Послије овог турнира из хиљаду серије питање је да ли ће моћи да напредује на АТП листи, али бодови које освоји могу да имају велику улогу за листу бодовања за завршни мастерс у Торину.

На турниру у италијанском граду учествује осам најбољих тенисера ове сезоне, а српски ас тренутно је девети на тој листи са 3.260 бодова.

Тај пласман могао би да поправи управо у Шангају, а осим његове добре игре и пласмана могли би да помогну и остали тенисери.

Осмопласирани Алекс Де Минор је повријђен, а Новак има свега 45 бодова мање од њега. Тејлор Фриц и Каспер Руд имају 3.890 односно 3.795 бодова и обојица су елиминисани на старту турнира у Токију и Пекингу што значи да нису у завидној форми пред мастерс у Шангају.

Како тренутно стоје ствари мјеста у Торину не би требало да угрозе Андреј Рубљов који игра четвртфинале у Пекингу, као ни Данил Медведев који се пласирао у полуфинале истог турнира.

Пласман на завршни турнир претходно су обезбиједили Јаник Синер, Карлос Алкарас и Саша Зверев.

Ђоковић је прошле године у Торину освојио титулу па тако брани 1.300 бодова, а уколико их не одбрани чека га велики пад на АТП листи. Иста је ситуација и са мастерсом у Паризу гдје је најбољи свих времена подигао пехар претходне сезоне.

Истина је да српског аса то не занима, али би му пад на АТП листи отежао жријеб на Аустралијан опену. У случају да испадне из Топ 10 велике су шансе да ће се са највећим ривалима Јаником Синером и Карлосом Алкарасом на Грен слему сретне у ранијој фази.