latinica  ћирилица
01/10/2024 |  11:56 ⇒ 12:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Ли Минг: Кина увијек стоји уз Србију, можемо постићи много

Амбасадор Кине у Србији Ли Минг изјавио је данас да Кина увијек стоји уз Србију, да се двије земље разумију и поштују, као и да заједно могу много да постигну.
Кина - Србија (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Кина - Србија (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

Он је за РТС рекао да су у протеклих више од 10 година Кина и Србија сарађивале блиско и оствариле многе велике пројекте, који су обострано корисни.

- Веома сам поносан на та достигнућа, укључујући прву жељезницу, први ауто-пут и мост које су кинеске компаније икада изградиле у Европи. Дакле, односи између Кине и Србије су већ поставили добар узор за друге земље у свијету, не само у Европи - сматра амбасадор.

Према његовој оцјени, Србија је прозор и капија за европске земље, зато што ужива погодан географски положај и повезана је са свим дијеловима Европе и Азије.

- Кина у потпуности разумије суверенитет, независност, достојанство и територијални интегритет Републике Србије. Увијек стојимо уз Републику Србију и разумијемо се и поштујемо. Зато што разумјемо да су ово основна начела која воде односе између земаља - закључио је амбасадор Ли Минг.

Амбасадор је поводом 75 година од оснивања Народне Републике Кине рекао да је Кина древна држава са цивилизацијом која је старија од 5.000 година, али да је од Првог опијумског рата, Кина била слаба и подијељена све до 1949. године, када је Комунистичка партија Кине ослободила земљу.

- Нарочито након реформи и отварања прије 40 година, Кина је остварила велика достигнућа у економији и другим областима. Сада, под вођством предсједника Си Ђинпинга, Кина улази у нову фазу развоја - истакао је Ли.

Додаје да је будућност Кине свијетла и оцјењује да је то вриједно славити, не само у Кини.

- Бићемо срећни да ово прославимо заједно са нашим најбољим пријатељима, Републиком Србијом, јер заједно можемо радити ка још свјетлијој будућности и постићи много - рекао је Ли.