latinica  ћирилица
01/10/2024 |  11:52 ⇒ 15:13 | Аутор: РТРС

УКЦ: Први путу у Републици Српској и БиХ ординирана терапија за Фабријеву болест (ФОТО)

Први путу у Републици Српској и БиХ ординирана је терапија за Фабријеву болест, која спада у ријетке болести, саопштио је Универзитетско кличнички центар Српске.
Топић, Ђурић, Ђајић - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Топић, Ђурић, Ђајић - конференција за новинареФото: СРНА

- Ово је још један доказ да УКЦ Српске на челу са професором доктором Владом Ђајићем показује да је лидер у едукацији свог кадра, као и лидер у лијечењу пацијената, чак и када су у питању ријетке болести - истиче УКЦ у објави на Фејсбуку.

Доктор Горан Топић, специјалиста нефролог је први дијагностиковао два пацијента у БиХ са овом болешћу, а први пацијент који је примио ЕРТ (ензимска супституциона терапија) ће се лијечити на Одјелу нефрологије Клинике за унутрашње болести УКЦ Републике Српске.

У поскјети УКЦ-у је и доктор Петар Ђурић, нефролог са КБЦ Звездара, који ће пренијети своје искуство везано за лијечење ових пацијената.

- Данас имамо прилику да се похвалимо великим успјехом када је у питању лијечење пацијената у Републици Српској, прије свега у нашој установи. Наиме, данас први пут у историји дајемо терапију за Фабријеву болест. У питању је ријетка болест која се јавља 1:50.000 код жена и 1:117.000 када су мушкарци у питању - навео је Ђурић.

Процјене су да је БиХ таквих пацијената 70.

- И ово је један од доказа да радимо много на едукацији и на пружању што квалитетније здравствене заштите. Прошле године смо заједно били са докторием Ђурићем на едукацији у Словенији за Фабријеву болест и за годину дана смо успјели дијагностификовати ово обољење код три пацијента. Први пацијент у овом тренутку прима ову терапију која је доживотна. Долазиће на сваких 15 дана да прими терапију у нашу установу која има све потребне услове да такву терапију и ординира - рекао је доктор Горан Топић.

Доктор Ђурић је захвалио на позиву.

- Морам да вам кажем да ми је част што сам данас у једном оваквом импресивном објекту и искористио бих прилику да се захвалим др Топићу и др Ђајићу што су ме позвали. Надовезаћу се на излагање др Топића и додаћу да је веома тешко дијагностификовати Фабријеву болест. Обично прође у просјеку десет година у испитивањима пацијента и 15 специјалиста погледа пацијента прије него што се постави тачна дијагноза. Тачна дијагноза је у овом случају већ велики успјех. Када се пацијенту постави тачна дијагноза и ординира терапија значајно му се продужи животни вијек. То је велики успјех за њега као појединца као и за здравствени систем који је омогућио да се један такав пацијент лијечи - навео је Ђурић.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић каће да је поносан што је УКЦ Републике Српске оспособљен да успјешно лијечи и ријетке болести.

- Поносан сам што љекари из УКЦ Републике Српске заједно са доктором Ђурићем могу да дијагностификују и лијече ову ријетку болест. Ријетке болести јесу понекад условно речено пролазиле поред љекара и онда посљедице могу да буду катастрофалне. Оно што могу да кажем да ће наши пацијенти бити успјешно дијагностигфиковани и лијечени. Наша обавеза је да унапређујемо дијагностику свих обољења и да унапређујемо лијечење наших пацијената - навео је Ђајић.