latinica  ћирилица
01/10/2024 |  11:33 ⇒ 11:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Ристић: Пријетње Танјугу најозбиљније пријетње једном српском медију

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић осудио је данас пријетње упућене новинарима Танјуга и истакао да је то најозбиљнија пријетња коју је један српски медиј добио у посљедњих неколико година.
Дејан Ристић (Фото: ТАNJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs.) -
Дејан Ристић (Фото: ТАNJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs.)

Он је за Танјуг рекао да је Министарство тим поводом одмах ступило у комуникацију са МУП-ом и Вишим јавним тужилаштвом у Београду - Одељењем за високотехнолошки криминал.

- Ми смо читаву ноћ били у комуникацији и на овоме се интензивно ради. Нећемо се смирити док ове ствари не истјерамо на чистац - рекао је Ристић.

Он је рекао да је утврђено да је та пријетња стигла са територије Албаније.

- Већ је установљено одакле је дошла порука, успостављена је комуникација и са Мајкрософтом. Оно што данас радимо, поред активности са Вишим јавним тужилаштвом у Београду и Министарством унутрашњих послова, јесте и обавештавање Европске федерације новинара и других међународних новинарских организација, како би били упознати са дешавањима на територији наше јужне покрајине, када говоримо о положају припадника српског народа у том контексту и о положају и угрожености личне безбедности и новинара, како оних на Косову и Метохији, тако и оних из београдских и других редакција, који одлазе повремено због радних задатака на КиМ - рекао је Ристић за Танјуг.

Новинска агенција Танјуг добила је јуче на редакцијски мејл претеће писмо, које је послала особа потписана као "Трим Бардхи" и у којем се наводи да ће сваки новинар агенције "добити метак у потиљак" када крочи на тло Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Ристић је нагласио да, имајући у виду озбиљност пријетње, очекује да међународне организације, што оне присутне на територији АП КиМ, што међународне струковне, односно новинарске организације, јасно осуде ову пријетњу и да се прикључе Србији у утврђивању идентитета пошиљалаца као и да санкционишу те особе без обзира што је претња дошла са територије Албаније.

- Постоје међународни механизми да се дође до аутора ове претње и до некога ко отворено прети убиствима грађанима Србије, у овом случају новинарима, односно посленицима и новинске агенције Танјуг и телевизије Танјуг - рекао је Ристић.

Према његовим ријечима, косовско-метохијска криза поново кулминира пред нашим очима и она се читав низ месеци манифестује у различитим областима, односно не само класичним безбједносним већ пре свега у контексту елементарне угрожености живота припадника српског народа у АП КиМ и свих оних који се не мире са недјелима такозваних привремених власти у Приштини.

- Ово је само још један показатељ те експлозије мржње. Контаминације мржње током претходних 25 година. Од 1999. па на овамо, стасавају нове генерације које су утемељене у мржњи и за неке је потпуно нормално да упућују овакве пријетње, али, са друге стране оно што ће их изненадити, то је одлучна реакција Србије - нагласио је министар.

Ристић је позвао и сва удружења новинара у Србији, а њих има 76, да овај пут једногласно осуде и одбаце ове пријетње, односно да не калкулишу и да не гледају да ли су новинари Тањуга појединачно чланови једног, другог, трећег или 76. удружења.

- Ово је онај момент када сви треба да будемо уједињени у солидарности и када сви треба да предузмемо оне кораке које нам стоје на располагању, како бисмо пре свега заштитили животе и личну и физичку безбедност свих наших грађана на територију покрајине КиМ, а са друге стране свих новинара, српских новинара који су на територији Аутономне покрајине Косова и Метохије, да покажемо да просто овакве пријетње наилазе на одлучну, брзу и ефикасну реакцију државе - рекао је он.

Министар информисања и телекомуникација Србије је рекао и да мисли да је оно што је најопасније код ових пријетњи то што оне могу да охрабре даље неко ново насиље, али како је нагласио сумња да ће аутори поруке упућене Танјугу учинити било какво насиље.

- Он је ту поруку послао, али та порука представља лакмус папир каква је атмосфера у једном делу косовско-метохијског или албанског друштва. Дакле у оном делу које је склоно насиљу. Ми живимо у доба свеопштег насиља, говорим глобално и то се манифестује и код нас. То је једна озбиљна друштвена пошаст којој морамо да се супротставимо - рекао је Ристић.

Како је истакао, пријетњама морамо заједно да се супротставимо тиме што ћемо неговати културу диалога и наставити да јачамо капацитете државе и показати људску и професионалну солидарност.

- Оно што храбри у овој ситуацији то је да се и Танјуг моментално обратио Министарству информисања и телекомуникације. Прво је руководство Тањуга ступило у контакт са нама, потом са МУП-ом, са тужилаштвом. Е, тако се ради у оваквим ситуацијама. Дакле, обавјештавате ресорно министарство и онда заједно ступамо у акцију како бисмо отклонили и најмању опасност која може да пријети било ком грађанину Србије у овом контексту и било ком нашем новинару без обзира гдје се налази - рекао је Ристић.

Он је подсјетио и на неколико новинара, страдалих 1998. и 1999. на подручју АП Косова и Метохије, који се даље воде званично као нестали, иако је потпуно јасно свима, да они нису нестали, већ да су лишени живота на насилан начин.

- Чињеница да нико није одговарао за то, да починиоци инспиратори нису идентификовани, да нису процесуирани, да нису у складу са правом кажњени, говори о томе да је подручје наше јужне покрајине у сваком могућем аспекту небезбедно за припаднике неалбанског живља, без обзира да ли су то људи који тамо живе или су то припадници нашег народа, који било којим послом или било којом потребом одлазе на територију наше јужне аутономе покрајине - рекао је Ристић.

Он је нагласио да је пријетњама упућеним Танјугу, као и свим овим дешавањима претходних неколико мјесеци на територији АП Косова и Метохије пређена црвена линија.

- Министарство информисања и телекомуникација са своје стране чини заиста интензивне напоре како би обавестило међународну заједницу, релевантне међународне организације, не само струковне, већ и оне које се поред осталог баве и заштитом људских и грађанских права - рекао је и нагласио да очекује њихове конкретне потезе.

Подсјетио је и да је смо приликом недавног немилог случаја, односно истеривања службеника поште Србије из девет поштанских објеката на сјеверу АП КиМ први пут видели одлучну реакцију Србије и Министарства информисања и телекомуникација, добили реакцију УНМИК-а и КФОР-а али и читавог низа западних влада, што нас је, како је нагласио, пријатно изненадило.

- Први пут су се сви они огласили врло одлучно саопштивши да то не подржавају, да то представља насиље и да наравно осуђују један такав Куртијев чин. У том смислу потребно је да око наше земље наставимо да окупљамо партнере и пријатеље и да обавјештавамо међународну заједницу изнова и изнова о ономе што се заиста дешава на КиМ - рекао је Ристић.

Како је закључио оно што се дешава на АП КиМ треба да забрине не само нас, већ и читаву међународну заједницу, зато што се ради о једном од најопаснијих жаришта, не само у Европи, већ и у ширем географском подручју.