latinica  ћирилица
01/10/2024 |  09:45 ⇒ 12:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Асанж: Слободан сам јер сам признао кривицу за новинарство (ВИДЕО)

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж (53) рекао је данас да је пуштен из затвора јер је признао кривицу за новинарство, а не зато што је правни систем функционисао, објавио је Гардијан.
Јулиан Асанж (фото: EPA-EFE/MICK TSIKAS - илустрација) -
Јулиан Асанж (фото: EPA-EFE/MICK TSIKAS - илустрација)

Он је европским посланицима рекао да је признање кривице по оптужбама за шпијунажу САД било неопходно, јер правни и политички напори да се заштити његова слобода нису били довољни, преноси Гардијан.

- На крају сам изабрао слободу умјесто неоствариве правде. Данас сам слободан након година затвора јер сам се изјаснио кривим за новинарство - рекао је Асанж пред Одбором за правна питања и људска права Парламентарне скупштине Савета Европе ПАЦЕ у Стразбуру у свом првом јавном обраћању откако је ослобођен у јуну.

Рекао је да се нада да његово данашње свједочење може да послужи за истицање слабости, постојећих мјера заштите и помоћи онима чији су случајеви мање јавни, али који су једнако рањиви.

Асанж је рекао да је слобода говора на "мрачном раскршћу".

- Бојим се да ће бити прекасно ако институције попут Парламентарне скупштине Савјета Европе не схвате озбиљност ситуације. Сви треба да учинимо свој дио како бисмо осигурали да се свјетло слободе никада не угаси, да ће потрага за истином живјети и даље и да гласови многих не буду ућуткани интересима неколицине - рекао је он.

Напоменуо је да новинари не би требало да буду прогоњени због обављања свог посла.

- Новинарство није злочин - нагласио је Асанж.