latinica  ћирилица
01/10/2024 |  09:29 ⇒ 09:30 | Аутор: СРНА

Лазић: Стратегија развоја заснована на руралном туризму и пољопривреди

Кандидат СНСД-а за начелника Шековића Миладин Лазић изјавио је да вјерује у изборну побједу с обзиром на урађене и започете пројекте, истакавши да је комплетна стратегија развоја заснована на руралном туризму и пољопривреди.
Миладин Лазић - Фото: СРНА
Миладин ЛазићФото: СРНА

Лазић је рекао Срни да су познати средњовјековни манастири Ловница и Папраћа велики туристички потенцијали Шековића.

Он је објаснио да је на висоравни Бишина у општинском власништву 130 хектара пољопривредног земљишта намијењених за изградњу викендица за заинтересоване инвеститоре.

До тог мјеста је, каже, асфалтирано око 5,5 до шест километра, а остала три ће асфалтирати у наредном периоду.

Ако добије повјерење грађана, Лазић је поручио да ће оправдати повјерење и завршити започете пројекте.

- Наш циљ је дугорочан, јер гасовод пролази кроз Шековиће и жеља нам је да у Тишчи направимо индустријску зону и обезбиједимо радна мјеста ако грађани искажу жељу да раде, јер за сада је проблем обезбиједити радну снагу - рекао је Лазић.

Како је рекао, досадашњи капитални пројекти урађени су уз подршку Владе Републике Српске и њених институција, посебно у протеклих шест мјесеци.

- У мјесним заједницама изградили смо, или учествовали у изградњи пет-шест водовода. У мјесној заједници Папраћа у селу Бијела Земља почели смо изградњу водовода за шта је издвојено 190.000 КМ, што је подржао предсједник Републике Милорад Додик - рекао је Лазић Срни.

Он је навео да је у току изградња спомен-обиљежја у мјесној заједници Тишча вриједности 100.000 КМ, за шта је предсједник Републике Милорад Додик обезбиједио 60.000 КМ, Министарство за борачка питања 24.000 КМ, а остала средства издвојиће општина Шековићи.

Лазић је нагласио да је у овој години више од три милиона КМ укупних инвестиција уложено у пољопривреду и прераду меса, као и да је вриједност подршке ресорног министарства за капиталне инвестиције већа од 600.000 КМ.

Указао је да инвестициони циклус не би требало да се заустави, наводећи да је највише улагано у путну инфраструктуру. "Више од 24 километра путева је урађено или ће бити завршено у наредном периоду", додао је Лазић.

Према његовим ријечима, фокус рада је и на мини предузетништву до 20 радних мјеста из разних области.

Он је напоменуо је да су рекордери у Републици Српској по новчаним издвајањима за новорођенчад, појаснивши да се за прво рођено дијете издваја 1.200 КМ, друго 1.800 и за треће и свако наредно 2.400 КМ.

- Наставићемо издвајања за стипендије, превоз ученика, давања социјалним категоријама, пензионерима, борачким категоријама, грађанима којима је потребна материјална помоћ - додао је Лазић.

Он је напоменуо да су у протеклом периоду реновирали обданиште, за шта је издвојено више од 130.000 КМ, те средњу школу у износу већем од 300.000 КМ.

Навео је и да је историјски моменат за Шековиће изградња базена, у који је инвестирано 700.000 КМ из општинских средстава, као и да је прошле године направљена прва приватна стамбена зграда, а у изградњи је још једна зграда приватног инвеститора.