latinica  ћирилица
01/10/2024 |  09:17 ⇒ 11:12 | Аутор: СРНА

Гогановић: Лоша порука међународним партнерима уколико буде потписан уговор са кадетом

Замјеник министра одбране у Савјету министара Алексадар Гогановић изјавио је да ће бити послана веома лоша порука свим међународним партнерима, уколико министар Зукан Хелез потпише уговор о пријему у војну службу кадета из реда бошњачког народа који је одбио да се рукује са министром одбране Аустрије Клаудијом Танер јер је жена.
Александар Гогановић - Фото: РТРС
Александар ГогановићФото: РТРС

Гогановић је за Срну рекао да је прије потписавања уговора потребно обавити расправу о овој теми на састанку Стручног колегијума Министарства одбране, гдје би се чуо и званични став вјерских служби о овом питању.

На питање Срне да прокоментарише то што је бошњачки официр из БиХ на свечаности пријема нових официра у аустријске оружане снаге на Терезијанској војној академији одбио да се рукује с министром одбране Аустрије зато што је жена, Гогановић је рекао да се нада да је Хелез свјестан озбиљности поступка кадета из реда бошњачког народа који, уколико не буде санкционисан, пружа примјер другим младим особама у Министарству одбране и у Оружаним снагама да се понашају на исти или сличан начин, а што сигурно није у складу са НАТО стандардима, за које се Хелез декларативно залаже.

Гогановић је нагласио да је убијеђен да кадет за овај свој поступак не би добио подршку од војног муфтијства из Министарства одбране, јер је годинама на челу тог министарства била жена Марина Пендеш и да је то представљало проблем са вјерског аспекта, сигурно би било тема у претходном периоду.

- Такође, подсјетио бих и да је командант НАТО штаба у Сарајеву у претходном мандату била жена, бригадни генерал Памела Мекгаха, уз чију подршку је учињен значајан напредак на достизању НАТО стандарда у сегменту родне равноправности - навео је Гогановић.

Он је нагласио да се оправдано поставља питање да ли ће кадет, уколико министар одбране Зукан Хелез са њим потпише уговор о професионалној војној служби, бити у могућности да извршава своје редовне задатке и обавезе, јер ће у својој каријери сигурно имати ситуацију да му, по ланцу командовања, надређени командант буде особа женског пола.

- Оно што могу учинити као замјеник министра одбране у наредном периоду, јесте да ћу позвати војног изасланика Републике Аустрије у БиХ на састанак, да му пренесем изразе захвалности за подршку коју пружају Оружаним снагама БиХ и упутим званично извињење поводом овог инцидента, а искрено се надам да ће то учинити и колега Хелез у име Министарства одбране као цјелине - истакао је Гогановић.

Он је појаснио да кадети који се школују на војним академијама других земаља, укључујући и Терезијанску војну академију у Републици Аустрији, потписују уговор којим се дефинишу права и обавезе, при чему се кадети обавезују да ће поштовати правила и процедуре земље домаћина, односно институције која их прихвата на школовање.

Гогановић је истакао да поштовање вјерских права и слобода само по себи није спорно и да они у Министарству одбране најбоље знају, јер имају успостављене вјерске службе све три конфесије које су најзаступљеније у БиХ, али кориштење тих права не може и не треба бити у супротности са кодексом понашања земље домаћина.

- Оружане снаге БиХ требају бити мултиетничке, гдје се поштују људска права и вјерске слободе, са циљем развоја толеранције и међусобног уважавања - оцијенио је Гогановић.