latinica  ћирилица
01/10/2024 |  08:26 ⇒ 08:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Ј.Кореја представила најмоћнију балистичку ракету, предсједник упозорио Сјеверну Кореју

Јужна Кореја представила је своју најмоћнију балистичку ракету и друго оружје током церемоније поводом Дана оружаних снага, пошто је предсједник Јужне Кореје, Јун Сук Јел, упозорио да ће се "режим" Сјеверне Кореје срушити уколико покуша да употреби нуклеарно оружје.
Ракета (Фото: ЕPA/JEON HEON-KYUN, илустрација) -
Ракета (Фото: ЕPA/JEON HEON-KYUN, илустрација)

Јужнокорејско представљање оружја и упозорење против Сјеверне Кореје усљедило је након што је Сјевер недавно објелоданио своје постројење за обогаћивање уранијума и тестирао ракете уочи предсједничких избора у САД у новембру, пренио је АП.

- Ако Сјеверна Кореја покуша да употреби нуклеарно оружје, суочиће се са одлучним одговором наше (Јужне Кореје) и војске нашег савезника САД. Тај дан ће бити крај сјевернокорејског режима - рекао је предсједник Јун Сук Јел војницима који су били окупљени на војном аеродрому у близини Сеула.

Током церемоније, јужнокорејска војска је приказала око 340 комада војне опреме и система наоружања.

Међу њима је била и њена најмоћнија балистичка ракета Хјунму-5, за коју стручањаци кажу да може да носи бојеву главу тешку око осам тона и која може да продре дубоко у земљу и уништи подземне бункере у Сјеверној Кореји. То је био први пут да је Јужна Кореја открила тај пројектил.

САД је током церемоније летјела бомбардером Б-1Б.

Откако је преузео предсједничку дужност 2022. године, Јун Сук Јел је оснажио војни савез са САД и побољшао трилатералну безбједносну сарадњу Сеул-Вашингтон-Токио.