latinica  ћирилица
01/10/2024 |  08:12 ⇒ 08:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Трговац старим стварима у подруму пронашао Пикасову слику вриједну 6 милиона долара

Трговац старим стварима пронашао је, чистећи подрум куће, оригинални портрет "Дора Мар" (Buste de femme), коју је насликао шпански сликар Пабло Пикасо.
Пабло Пикасо (Фото: EPA-EFE/Daniel Gonzalez) -
Пабло Пикасо (Фото: EPA-EFE/Daniel Gonzalez)

Након што је 1962. године случајно нашао слику у подруму куће на Карпију, Италијан Луиђи Ло Росо понио је са собом у Помпеју, гдје је слика наредних неколико деценија висила на зиду у дневној соби, пише Гардијан.

Портрет (Buste de femme), за који се вјерује да је слика Пикасове љубавнице и музе, Доре Мар, у горњем лијевом углу има препознатљив потпис сликара, али Ло Росо није знао ко је он.

Тек много година касније, када је његов син Андреа почео да се занима за слику и поставља питања, почеле су да се јављају сумње.

Породица је на крају тражила савјет тима стручњака. Након година истраживања, графолог Синзија Алтијери, потврдила је у питању Пикасова слика, вриједна шест милиона долара.

- Мој отац је био са Каприја и скупљао је "смеће" које би потом продавао. Пронашао је слику прије него што сам се уопште родио и није имао појма ко је Пикасо. Није био баш образована особа - рекао је Ло Росов син, Андреа и додао да је његова мајка жељела да се отараси слике, јер јој је била "ужасна".

Сликар, који је умро 1973. године, често посјећивао Капри и вјерује се да је слика настала између 1930. и 1936. године.

Пикасо је произвео више од 14.000 радова.