latinica  ћирилица
01/10/2024 |  06:57 ⇒ 10:45 | Аутор: РТРС

Израелска војска почела "ограничене" копнене нападе у јужном Либану; Хути најављују одговор на израелски удар (ВИДЕО)

Либанске трупе повукле су се са положаја дуж јужне границе Либана са Израелом на најмање пет километара сјеверно од границе. До повлачења долази усред све већих назнака неизбјежног израелског копненог упада у јужни Либан. Јеменски Хути саопштили су да ће извести војне операције против Израела дан након напада у којем је, како тврде, погинуло петоро, а 57 повријеђено.
Либан - сукоби (Фото: EPA/ATEF SAFADI) -
Либан - сукоби (Фото: EPA/ATEF SAFADI)

Интензивне борбе ИДФ-а и Хезболаха на југу Либана

Израелска војска води интензивне борбе против Хезболаха на југу Либана, објавио је портпарол ИДФ-а Авичај Адре.

ИДФ: У Бејруту гађани објекти за производњу оружја Хезболаха

У нападу израелских напада на Бејрут током ноћи, гађано је више локација Хезболаха, укључујучи погоне за производњу оружја, саопштио је ИДФ.

- Хезболах намјерно гради војне објекте у срцу Бејрута - наводи ИДФ.

Хезбoлах: Гађане израелске трупе у Метули

Либанска група Хезболах саопштила је да је артиљеријском ватром гађала израелске трупе у Метули на сјеверу Израела.

Хезболах, међутим, није коментарисао почетак ограничених израелских копнених напада на Либан.

Остин разговарао са Галантом

Министар одбране САД Лојд Остин разговарао је са израелским колегом Јоавом Галантом, саопштио је Пентагон.

Сагласили су се око неопходности демонтаже инфраструктуре дуж границе коју Хезболах може да користи за нападе, наводи се у саопштењу.

Остин је поново потврдио да је потребна дипломатска одлучност да би се осигурао безбиједан повратак цивила са обје стране границе.

Палестински командант мета израелског напада у Либану

Мета ноћашњег израелског напада на југу Либана био је Мунир Макда, командант либанског огранка војног крила палестинског покрета Фатах, Бригаде мученика Ал-Акса, кажу два палестинска безбједносна званичника, преноси Ројтерс.

Судбина Мунира Макде није позната.

У нападу ИДФ погођена је зграда у Аин ел Хилвеху, палестинском избјегличком кампу у близини града Сидона на југу Либана, рекли су извори.

Израелска војска почела "ограничене" нападе у јужном Либану

Израелска војска саопштила је да је почела да ограничене, локализоване и циљане нападе на циљеве Хезболаха у ограничном подручју јужног Либана.

Израелски министар одбране Јоав Галант наговјештава да се Израел спрема да покрене копнену офанзиву против Хезболаха у Либану.

Неименовани амерички званичник изјавио је за Си-Би-Ес њуз да је Израел обавијестио САД да намјерава да покрене ограничени копнени упад у Либан који би, како је навео, могао убрзо да се деси.

Замјеник лидера Хезболаха Наим Касем, у свом првом јавном обраћању откако је Израел прошле недјеље убио шефа групе Хасана Насралаха, рекао је да је тај покрет спреман да се суочи са било каквом израелском копненом инвазијом на Либан.

Међутим, либанске трупе повукле су се са положаја дуж јужне границе Либана са Израелом на најмање пет километара сјеверно од границе, рекао је за Ројтерс либански безбједносни извор.

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ рекао је да је од суштинског значаја избећи било какве додатне војне интервенције у Либану.

- Свака даља војна интервенција драматично би погоршала ситуацију и то се мора избећи - изјавио је Борељ након ванредне видео конференције министара спољних послова ЕУ.

Више од 100.000 људи прешло је у Сирију из Либана откако је сукоб између израелских снага и либанске групе Хезболах ескалирао овог мјесеца, саопштио је високи комесар УН за избеглице Филипо Гранди.

Многе земље широм свијета организују интензивну евакуацију својих држављана из Либана.