latinica  ћирилица
30/09/2024 |  18:31 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Бањалука: Бесплатни превентивни прегледи за жене

У специјалистичким амбулантама из гинекологије бањалучког Дома здравља до петка, 4. октобра, могу се обавити бесплатни превентивни прегледи на ултразвучном апарату дензитометру за жене у перименопаузи /од 43 до 50 година/ и менопаузи /од 50 година/, речено је у Дому здравља Бањалука.
Амбуланта (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER HEIMANN, илустрација) -
Амбуланта (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER HEIMANN, илустрација)

Како су прецизирали, бесплатни превентивни прегледи обављају се сваким радним даном у термину од 8.00 до 14.00 часова у просторијама специјалистичких амбуланти из гинекологије на локалитету Поликлиника, а у сврху скрининга на остеопорозу и превенције овог обољења.

Шеф Специјалистичких гинеколошких амбуланти у бањалучком Дому здравља Жељка Кизић позвала је суграђанке да дођу на бесплатне превентивне прегледе за утврђивање минералне густине кости и процјену ризика од остеопорозе.

Кизићева је рекла да је најбоље превенирати у периоду прије менопаузе, отприлике популацију жена од 43 до 50 године.

- Самим тим ћемо превенирати преломе до којих често долази због мањка витамина Д и пада естрогена, који се дешава у периоду перименопаузе - рекла је Кизићева.

Директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић изјавила је да ће пацијенткиње приликом прегледа добити обавезено савјет о обављању свих превентивних прегледа.

- Ово је трећи пот за редом да се у Дому здравља Бањалука обавља скрининг на остеопорозу, циљ нам је да са превентивним прегледима обухватимо све категорије становништва - рекла је Тодоровићева.

Она је прецизирала да се један дио превентивних прегледа обавља кроз пројекат "За твоје добро" и да је ријеч о кринингу малигних болести и на откривању фактора ризика кардиоваскуларних болести и дијабетес мелитуса.

Према њеним ријечима, у Дому здравља редовно обављају превентивне и систематске прегледе у педијатријским амбулантама и у амбулантама породичне медицине за дјецу старости до 18 година, као и превентивне прегледе у склопу рада стоматолошких амбуланти - превентвне прегледе зуба.

- Стварна функција и улога Дома здравља и примарне здравствене, прво и основно јесте превенција. Свакодневно то обављамо и покушавамо да организујемо више врста превентивних прегледа за наше становништво у Дому здравља Бањалука које је бесплатно, а све трошкове који настану превентивним прегледом сноси град - закључила је Тодоровићева.